Anderlecht trekt aan het kortste eind in fysieke derby

ZONDAG, 30 JANUARI 2022, 15:41 - TCV

WEDSTRIJDEN Union won voor de tweede maal dit seizoen de Brusselse derby, deze maal met 1-0. In een duel dat vooral werd gekenmerkt door de vele duels, kwam Anderlecht vroeg op achterstand. Daarna schoot het aanvallend te kort om Union het vuur aan de schenen te leggen. Ondanks de offensieve onmacht en slordig spel, kreeg paarswit toch nog twee mogelijkheden om een gelijkspel uit de brand te slepen, maar dat gebeurde dus niet. Anderlecht staat nu voor een cruciaal tweeluik tegen Eupen.

Na een rommelig begin met veel gebikkel op het middenveld kwam Anderlecht wat beter in de wedstrijd na 20 minuten. Maar toen stond het wel al 1-0 achter. Na tien minuten werd Nielsen aangespeeld op een vrije trap. De Deen stond helemaal vrij en plaatste met de binnenkant de 1-0 in doel, al week de bal nog af op Olsson. Het geluk van de leider, zullen we maar zeggen.

Anderlecht had bij de rust  zeker op gelijke hoogte kunnen staan. Veel kansen kreeg het niet, maar een van de twee kansen van Zirkzee had een doelpunt moeten opleveren. De eerste kans was een schuin schot na 21 minuten, maar de Nederlander had altijd moeten scoren bij zijn tweede kans. Na een combinatie nam Zirkzee de bal goed mee, maar in plaats van uit te halen met een hard schot, plaatste hij de bal zachtjes naar Moris. Heel veel viel er verder niet te beleven voor rust. Veel duels en Union dat wachtte op de momenten om de snelheid van zijn spitsen uit te spelen. Anderlecht had het meeste balbezit, maar het was te slordig en in de zone van de waarheid kwam het veel te weinig.

Na rust was Union nog eens gevaarlijk via een ver schot van Nieuwkoop. Moris haalde tien minuten na rust uit met een uitstekende redding op een vrije trap van Gomez. Dit had de gelijkmaker kunnen zijn voor paarswit. Op het uur probeerde Kompany het met Raman en Amuzu voor Zirkzee en een onzichtbare Verschaeren, maar Union hield makkelijk stand. Tien minuten later behoedde Van Crombrugge paars-wit zelfs voor een dubbele achterstand. Na een corner tikte hij een kopbal van Vanzeir van dichtbij met een reflex nog tegen de lat. Ook Stroeykens werd nog in de strijd gegooid voor Kouamé, maar het was alweer Van Crombrugge die de meubels moest redden op een gevaarlijke poging van Undav. Olsson ging rusten voor Ait El Hadj, maar na de vrije trap van Gomez had Union evengoed een standbeeld in doel kunnen zetten. Zo kon de leider dankzij hun fysieke kracht Anderlecht makkelijk afhouden en won het met het kleinste verschil.

Anderlecht speelde een zeer matige wedstrijd waarin het vooral offensief alweer door het ijs zakte. Verschillende (aanvallende) spelers zitten niet in hun beste periode en Anderlecht komt weer zeer moeilijk tot kansen. Het enige positieve nieuws is dat Anderlecht zelfs na een vier op twaalf na de winterstop nog steeds vierde staat. Maar als het niveau niet snel naar omhoog gaat, zal dit ook niet lang meer blijven duren. Het staat nu voor een cruciaal tweeluik tegen Eupen, donderdag voor de halve finale van de beker en zondag thuis in de competitie. Het kan deze wedstrijden maar best winnen.