Uitschuiver tegen sterk Cercle

WOENSDAG, 26 JANUARI 2022, 23:14 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft zich fameus mispakt aan Cercle Brugge. Het verloor kansloos met 0-2 en moest na 25 minuten al met een man minder na de uitsluiting van Hoedt. Een gehavend paarswit kon daarna geen enkele vuist meer maken en moest ook de geblesseerde Delcroix na rust wisselen. Cercle scoorde tweemaal na rust onder impuls van Matondo.

Anderlecht had het al moeilijk voor rust. Cercle, dat bezig is aan een opmerkelijke reeks onder Thalhammer, zette zoals gewoonlijk hoog druk en daar had paarswit het niet makkelijk mee. Pas na acht minuten geraakte Anderlecht eens aan het doel van Didillon. Hoedt kreeg daarna een grote kopkans op een vrije trap, want Didillon zat even in niemandsland. De Nederlander zijn kopbal belandde echter naast het lege doel. Didillon maakte even later wel een goede voorzet van Gomez onschadelijk.

Na 25 minuten werd het nog moeilijker voor Anderlecht. Hoedt kreeg rood nadat De Cremer de beelden raadpleegde. De verdediger haalde Matondo neer voor de rand van het strafschopgebied, al was Sardella ook nog in de buurt. Raman was het kind van de rekening en werd gewisseld voor Delcroix. Cercle bleef de betere ploeg en Van Crombrugge moest tweemaal tussenbeide komen, maar echt grote kansen kregen de bezoekers niet. Pas in de slotfase van de eerste helft kwam Anderlecht nog eens opzetten, maar Verschaeren kon niet afdrukken.

Tijdens de rust moest Kompany nog meer timmeren aan zijn defensie. De ingevallen Delcroix werd op zijn beurt vervangen door Debast. Er zou sprake zijn van een blessure aan de adductoren. Veel gebeurde er verder niet meteen na rust. Cercle had balbezit, Anderlecht probeerde uit te breken, maar dat resulteerde niet in gevaar. Kompany bracht Ashimeru en de jonge Stroeykens voor Amuzu en Zirkzee.

In minuut 67 belandde Anderlecht in een van de Mission Impossible-films. Matondo - wie anders - kreeg een beetje ruimte en haalde vernietigend uit met een schot in de verste hoek. Refaelov stuurde een antwoord richting Didillon, maar zijn flauwe poging belandde naast doel. Cercle was nog gevaarlijk via Denkey en Kanouté. Cercle verdubbelde kort voor tijd de voorsprong toen Matondo de paal raakte, maar Kanouté goed was gevolgd en beheerst afwerkte. In de extra tijd toonde Cercle nog genade, want het vergat er 0-3 van te maken op de counter. Cercle won trouwens voor het eerst in Anderlecht sinds 2009.

Anderlecht had een erg goede zaak kunnen doen in de stand, maar moet zich neerleggen bij deze nederlaag. Het verliest voor het eerst sinds begin november. Anderlecht had het echter ook voor de rode kaart van Hoedt lastig tegen een snedig en slim Cercle. Toen het met tien kwam te staan, leek de slagader meteen doorgeknipt van de ploeg en kon het op geen enkele manier meer dreigen. Toch wel erg zwak, zelfs met tien man. Voor de topper van zondag zal Kompany mogelijk opnieuw beroep moeten doen op Debast door de schorsing van Hoedt en de mogelijke blessure van Delcroix.

Het enige goede nieuws viel vanavond te rapen in Kameroen. Daar werd Ivoorkust in de Africa Cup uitgeschakeld door Egypte na penalty's, dus hopelijk duurt het niet te lang alvorens Kouamé weer beschikbaar is.