Duur puntenverlies in clasico

ZONDAG, 16 JANUARI 2022, 20:41 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht is er niet in geslaagd om zijn eerste partij van 2022 winnend af te sluiten. Het kwam niet verder dan 1-1 tegen een verzwakt Standard. Anderlecht leek na rust op automatische piloot te spelen en in de slotfase kreeg paars-wit het deksel op de neus toen Dragus een zwakke terugspeelbal onderschepte en de 1-0 van Verschaeren ongedaan maakte.

Bij het rustsignaal leidde Anderlecht verdiend met 1-0. Het had overwicht maar getreuzel tijdens het uitverdedigen zorgde bijna voor een comedy caper toen Muleka in minuut 23 een lange bal van Magallan kon blokkeren. Van Crombrugge was echter attent en verhinderde dat de bal in doel belandde. Dat was ook meteen het gevaarlijkste feit van Standard voor rust. Anderlecht dreigde wel via Murillo en via Amuzu. Refaelov en Verschaeren probeerden het ook een keer. Net na het half uur klom Anderlecht op voorsprong. Al liggend bediende Refaelov Zirkzee die knap Verschaeren aanspeelde. De aanvaller liet Bodart geen kans. Op het einde van de eerste helft waagden ook Gomez en Refaelov nog hun kans.

De wedstrijd kabbelde voort na rust, maar Anderlecht speelde slordig en slaagde er niet meer in om gevaarlijk te zijn voor het uur. Kompany haalde Amuzu en Olsson net na het uur aan de kant voor Raman en Ashimeru. Zirkzee zorgde voor het eerste gevaar na rust. De Nederlander dribbelde zich vrij, maar Bodart redde met de voeten. Even later strandde een lange run van Zirkzee tussen een bos van Luikse benen. Bij een volgende aanval leken Verschaeren en Refaelov elkaar wat te hinderen.

Met nog twintig minuten te gaan, leidde paars-wit nog steeds met een nipte voorsprong. Anderlecht bleef gezapig spelen en slordig omspringen met de schaarse kansen waardoor Standard bleef geloven in puntenwinst. Het passieloze spel van Anderlecht na rust werd bestraft toen Gomez te zwak en overbodig terugspeelde naar zijn doelman. Dragus was er sneller bij dan van Crombrugge en mikte de bal vervolgens in het lege doel. Als je een hele tijd op automatische piloot hebt gespeeld, is het natuurlijk niet makkelijk om plots zelf te moeten versnellen. Anderlecht was niet meer gevaarlijk en verliest twee kostbare punten in de strijd om play-off 1.

Na een lange reeks van goede wedstrijden, is dit er weer een om snel te vergeten. Anderlecht had weliswaar altijd moeten winnen, maar het leek Standard te onderschatten en het besef leek er niet te zijn dat de marge amper een doelpunt bedroeg. Standard was vanavond tweemaal gevaarlijk en tweemaal door geknoei van paarswit. Benieuwd welk Anderlecht we volgende week zullen zien. Knopen de troepen van Kompany weer aan met de zege of zijn we weer begonnen aan een reeks van zoutloze draws?