Zwakke prestatie zorgt alweer voor een gelijkspel

ZONDAG, 21 NOVEMBER 2021, 15:48 - TCV

WEDSTRIJDEN Een zwak Anderlecht heeft weer eens gelijkgespeeld. Het bleef 1-1 tegen Kortrijk na een erg zwakke eerste helft waarin de West-Vlamingen op voorsprong waren geslopen. Vijf minuten goed spel na rust resulteerden in de gelijkmaker van Magallan, maar na een rode kaart voor Raman verloor Anderlecht het momentum. Het kreeg, net als Kortrijk, nog enkele kansen, maar kon opnieuw niet winnen met een 9/24 als resultaat. Anderlecht had de zege goed kunnen gebruiken, want de kloof met de top-4 wordt groter en groter.

Anderlecht speelde zoals vaak veel te gezapig voor rust. Het duurde dan ook tot minuut tien alvorens de ploeg van Kompany het strafschopgebied van Kortrijk kon bereiken. Het speelde met een extra pion op het middenveld, maar daar was zeer weinig van te merken. Verder dan een paar corners kwam Anderlecht niet. Na 25 minuten hinderden Kouamé en Magallan elkaar, ook op een hoekschop. Kortrijk hield alles makkelijk onder controle en wachtte rustig af. Althans tot minuut 36 toen Gueye aan de tweede paal Magallan aftroefde en in de verste hoek in doel kopte. Buiten deze actie was Kortrijk, op een vroege poging van Sainsbury na, ook nog niet gevaarlijk geweest. Anderlecht reageerde, maar te veel Kortrijkspelers lagen in de weg op een schot van Mykhailichenko. Een laag schot van Cullen was het laatste wapenfeit van een zeer povere eerste helft waarin Anderlecht welgeteld nul pogingen binnen het kader liet registreren. Het zou gedurfd zijn, maar misschien is het niet eens zo'n gek idee om tegen dit Anderlecht gewoon met een extra veldspeler te spelen in plaats van met een doelman die toch grotendeels wortel staat te schieten.

Anderlecht begon wel sterk na rust. Paarswit had meteen pech toen een voorzet van Mykhailichenko via een Kortrijks been hard tegen de deklat belandde. Nog voor minuut 50 had Raman de gelijkmaker aan de voet, maar Ilic redde voldoende. Even later was het dan toch raak. Ilic sloeg naast de bal op een corner en Magallan kon zijn hoofd vervolgens voldoende tegen de voorzet van Raman zetten.

Anderlecht leek het laken naar zich toe te trekken, maar op het uur kreeg Raman rood voor een reactie en kon Anderlecht met tien man verder. Na Murillo al de tweede domme rode kaart in enkele weken tijd. Met een man minder verloor Anderlecht het overwicht na rust. Tien minuten voor tijd werd een laatste offensief(je) ingezet. Zirkzee wurmde zich voorbij enkele Kortrijkzanen, maar besloot in het zijnet. Een lage voorzet van Hoedt werd door iedereen voor doel gemist en Verschaeren draaide snel weg, maar Ilic stond paraat. De wedstrijd naderde zijn einde, maar ook Kortrijk gaf zich zeker nog niet gewonnen. In de extra zes minuten kreeg Paarswit niets meer voor elkaar en speelde het dus nog maar eens gelijk.

Deze wedstrijd heeft nogmaals getoond dat dit Anderlecht nauwelijks in staat is om een wedstrijd te winnen. Het speelt veel te gezapig en lijkt te hopen op een klasseflits van spelers die al lang niet meer in Anderlecht rondlopen. Het zeldzame gevaar komt steeds van dezelfde spelers en de anderen blinken vooral uit in het geven van passes naar elkaar over een afstand van vier tot vijf meter, liefst in de buurt van de middencirkel. Anderlecht schoot zich uiteraard vandaag weer in eigen voet door een domme rode kaart. Het kan in elk geval volgende week vol aan de bak tegen het taaie Charleroi, want de concurrenten voor Play-off 1 nemen alsmaar meer afstand. Zou Kompany zelf nog weten van welk hout hij nu weer pijlen gaat moeten maken? Dat zal in elk geval gebeuren zonder Raman die net als Murillo enkele weken geschorst zal worden.