Vooruitblik: een weerzien met veel oude bekenden

MAANDAG, 25 OKTOBER 2021, 14:49 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Woensdag speelt Anderlecht in de 1/16e finales van de Beker van België tegen RAAL La Louvière. Wat mogen we verwachten en wat moeten we weten? We bekeken de Waalse club van naderbij en wat blijkt? We mogen hen gerust ‘het kleine Anderlecht' noemen.

Eerst even dit: verwar RAAL La Louvière niet met La Louvière Centre. Deze laatste is de hekkensluiter in de eerste amateurklasse, maar niet de tegenstander van Anderlecht overmorgen. Paars-wit neemt het op tegen RAAL La Louvière, de fiere leider in één van de drie reeksen van de tweede amateurklasse.
 
Een streepje geschiedenis
 
RAAL La Louvière komt voort uit RACS Couillet. Deze laatste besloot in 2009 samen te gaan met RAA La Louvière, 'het' La Louvière dat we kenden uit eerste klasse en door financiële problemen was teruggevallen naar derde klasse. Tot een fusie kwam het finaal niet, maar RAA werd geschrapt en RACS Couillet veranderde zijn naam in Football Couillet-La Louvière. Met stamnummer 94 van RACS Couillet ging het van start in vierde klasse. Groen-wit werden de clubkleuren en Tivoli de thuisbasis. Net als het oude La Louvière dus.
 
In 2011 verliet de nieuwe club het Tivoli-stadion om weer in Charleroi te gaan voetballen en veranderden de clubkleuren in blauw-wit. De clubnaam veranderde in FC Charleroi. Na een dramatisch seizoen 2013-2014 zakte de club naar eerste provinciale. Een stoelendans met stamnummers die we u besparen leidde opnieuw tot een nieuwe naam: RC Charleroi-Couillet-Fleurus.
 
Intussen speelde in het Tivoli-stadion van La Louvière de club UR La Louvière Centre. Niet iedereen vond hen de echte vervanger van het oude La Louvière en onder impuls van oud-voetballer Salvatore Curaba werd in 2017 het stamnummer 94 van Charleroi-Couillet-Fleurus overgenomen om een nieuw La Louvière op te richten: RAAL La Louvière was geboren.
 
In het seizoen 2017-2018 werd RAAL La Louvière meteen kampioen in de derde amateurklasse. Met een zevende en tweede plaats in de seizoenen die volgden, presteerde het ook goed in tweede amateurklasse. Door corona was er vorig seizoen geen competitie. Coach van La Louvière is al sinds juli 2017 de 46-jarige Frédéric Taquin.
 
Dit seizoen
 
Dit seizoen is RAAL erg sterk van start gegaan. Na negen speeldagen leidt het in de tweede amateurklasse met 24 op 27. Zaterdag won het met 4-2 van hekkensluiter Givry.
 
De 20-jarige Benjamin Romeyns, in de zomer overgekomen van Charleroi, is topschutter met zes competitiedoelpunten. Ook Mohamed Soumaré (vijf) en Nelson Azevedo (drie) scoren vlot. Middenvelder Gregory Lazitch (29 jaar) is de meest ervaren speler. Als jonge snaak speelde hij nog 15 wedstrijden voor Charleroi in eerste klasse.
 
Linksback Corentin Fiore (26 jaar) en linksbuiten Fadel Gobitaka (23 jaar) waren ooit veelbelovende talenten bij Standard. Middenvelder Thomas Wildemeersch (21 jaar) proefde drie jaar geleden enkele keren van eersteklassevoetbal bij Charleroi. Doelman Clement Libertiaux (23 jaar) speelde voor Moeskroen één match op het hoogste niveau.
 
Afgelopen weekend speelde La Louvière met: Libertiaux, Denayer, Matoka (74' Crame), Thiel, Fiore (77' Kamneng Djoum), Franco, Vanhecke, Wildemeersch (74' Gueulette), Gobitaka, Azevedo (63' Romeyns), Henri (25' Soumaré)
 
Henri viel geblesseerd uit. Het is afwachten of hij fit raakt voor de wedstrijd tegen Andelecht.

Om Anderlecht te ontmoeten, won RAAL al vier bekerwedstrijden. Het versloeg achtereenvolgens Morlanwelz (uit provinciale, 0-10), Sint-Lenaarts (uit derde amateurklasse, 0-3), Rebecq (uit tweede amateurklasse, 1-2 na verlengingen) en Dikkelvenne (uit tweede amateurklasse, 4-2).
 
De Anderlecht-connectie
 
Bij La Louvière spelen heel wat jongens met een Anderlecht-verleden. De bekendste is wellicht Nelson Azevedo. Hij is ook de enige die debuteerde voor de A-ploeg. Op 4 februari liet Hein Vanhaezebrouck het pluimgewicht verrassend starten tegen KV Mechelen. Volgens sommigen om bij zijn bazen te klagen over het uitblijven van winterversterkingen. Aan de rust werd Azevedo, die ervoor en erna nooit de wedstrijdkern haalde, vervangen. Na een jaar bij de U21 van Standard en een jaar zonder club tekende hij vorige zomer bij La Louvière.
 
Ook de 25-jarige Mohamed Soumaré komt uit de Anderlecht-school. We leerden hem als 12-jarige kennen via de Pinanti is Pinanti Cup, een onderdeel van Studio 1, de voorloper van Extra Time. Op 18-jarige leeftijd scoorde hij op het toernooi van Viareggio drie keer in één wedstrijd. Het lukte hem echter niet om door te stoten tot de A-kern. In 2016 verliet Soumaré Anderlecht voor Avellino. Via Melfi, Teramo, Dudelange en Virton kwam hij deze zomer bij La Louvière terecht.
 
Achteraan rekent La Louvière onder meer op Gilles Denayer. De 25-jarige verdediger was een tijdlang aanvoerder van de beloften van Anderlecht, maar hogerop raken lukte niet. Hij verliet Anderlecht in de zomer van 2018 op 22-jarige leeftijd. Na een half jaar bij de Griekse derdeklasser Pamisos en RFC Wallonia Walhain uit de tweede amateurklasse, kwam hij in de zomer van 2019 bij La Louvière terecht.
 
Ook verdediger Mathias Francotte speelde voor de jeugd van Anderlecht, maar hij vertrok al vroeger. Hij verliet paars-wit op 18-jarige leeftijd voor Kortrijk. Een jaar later trok hij naar La Louvière Centre, maar sinds 2018 speelt hij voor RAAL La Louvière.
 
Tot slot speelde ook doelman Clément Libertiaux van zijn 12e tot zijn 15e voor Anderlecht.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.