Doelpunt Refaelov van goudwaarde

ZONDAG, 19 SEPTEMBER 2021, 20:40 - TCV

WEDSTRIJDEN Een vroeg doelpunt van Lior Refaelov heeft Anderlecht de zege bezorgd op Standard dat al na zes minuten een rode kaart moest slikken. Anderlecht speelde slordig en stuitte op een goede Bodart waardoor Standard in de match bleef, al kreeg het eigenlijk geen enkele kans. In de slotfase kreeg Standard nogmaals rood, maar Anderlecht toonde zich tevreden met de 0-1.

De wedstrijd was amper zes minuten bezig toen de jonge Al-Dakhil de bal slecht controleerde en Verschaeren op doel kon gaan. Laforge trok de rode kaart waardoor Standard al heel vroeg met tien man kwam te staan. De vrije trap van Refaelov belandde in de muur. Anderlecht wachtte af en brak uit wanneer mogelijk. In de twaalfde minuut zag Refaelov zijn kans en opende knap de score voor Paars-wit. Anderlecht toonde zich daarna genadig in hun beste periode van de wedstrijd. Murillo zette goed voor, maar centraal kon niemand besluiten voor een quasi open doel. Op de corner die daarop volgde kon Bodart kon nog net de afgeweken bal stoppen.

Standard bleef wel proberen met lange ballen richting de spitsen. Harwood-Bellis had het niet makkelijk in de duels met Klauss. Pas na een half uur kon Standard voor het eerst een beetje dreigen, maar de kopbal van Amallah ging ver naast. Tien minuten voor de rust brak Standard snel uit, maar Muleka miste zijn schot volledig. Anderlecht speelde zelf te slordig in de zone van de waarheid en ging de rust in met een 0-1 voorsprong.

Na rust toonde Klauss tweemaal dat Standard zich nog lang niet gewonnen gaf. Een doelpunt van Refaelov werd afgekeurd omdat de bal bij de pass van de ingevallen Mykhailichenko over de lijn was gerold. Anderlecht miste de nodige verfijning om potentiële kansen om te zetten in doelkansen. Net na het uur kreeg Kouamé wél een grote kans, maar Bodart redde met de voet. Standard bleef in de match door zijn doelman, maar ook nog steeds door het matige spel van Paars-wit.

Twintig minuten voor tijd drong Standard aan met enkele hoekschoppen. Een laag schot van de Tunesiër Rafia dwong Van Crombrugge tot zijn eerste ingreep van de wedstrijd. Toen Kouamé de ingevallen Raman bediende, zat Bodart er weer goed bij. Zeven minuten voor tijd kreeg ook de ingevallen Fai rood. Hij ging te hoog met de voet vooruit in op het dijbeen van Olsson. Maar het was nog altijd maar 0-1 en Anderlecht liet zich in de slotfase zelfs opjagen door negen Rouches. Standard kwam echter niet verder dan een vrije trap in de muur.

Anderlecht won de classico in ongewone omstandigheden. Het doelpunt van Refaelov bleek van goudwaarde, want tegen tien man geraakte Anderlecht niet verder dan een drietal grote mogelijkheden. Ongeacht het matige spel blijven dit uiteraard drie punten in een hele lastige wedstrijd. Anderlecht kan donderdag voor negen op negen gaan wanneer het de inhaalwedstrijd speelt tegen Gent. Maar dan zal het toch beter moeten presteren.