Zirkzee zet vroege achterstand om in zege

ZONDAG, 15 AUGUSTUS 2021, 20:37 - TCV

WEDSTRIJDEN Joshua Zirkzee heeft zijn eerste doelpunten voor Anderlecht gescoord. Paars-wit kwam al heel snel op achterstand, maar nog voor de rust vond Zirkzee tweemaal de weg naar het doel. Cercle speelde moedig en probeerde na rust op gelijke hoogte te komen, maar Anderlecht hield stand. Uiteindelijk kreeg het de meeste en de beste kansen na rust, maar Didillon gunde vooral Amuzu de 1-3 niet.

De aftrap was amper gegeven of Cercle stond al op voorsprong. De rechterflank was vermoedelijk al in slaap gewiegd door de zonnige strook en Deman kreeg alle tijd om te draaien en laag binnen te schieten. Maar Anderlecht herstelde ei zo na een minuut later al het evenwicht. Zirkzee kopte naar doel, maar de bal werd nog geblokkeerd. In de daaruit volgende corner kreeg Raman een bal aan de tweede paal niet onder controle. Anderlecht moest dus blijven achtervolgen en in navolging van Kuifje lanceerde Gomez een raket naar de maan. De Spanjaard deed het even later veel beter en bracht de gelijkmaker aan. Anderlecht maakte gebruik van de ruimte en via Raman en Refaelove bediende Gomez Zirkzee die centraal zijn eerste doelpunt maakte.

Cercle speelde bij momenten niet onaardig en combineerde vlot. Toch kon het geen kans meer verzilveren na de 1-0. Raman kreeg wel de kans om Paars-wit op voorsprong te trappen op een lange bal van Van Crombrugge, maar ex-Anderlecht doelman Didillon stak zijn arm uit. De voorsprong kwam er toch net voor het half uur. Zirkzee haalde van ver uit en de bal week even af waardoor het leer boven Didillon in doel verdween. Een beetje geluk voor de Nederlander, maar wie niet waagt, kan ook niet winnen. Het laatste kwartier leverde geen grote mogelijkheden meer op.

Na rust was het Cercle dat het eerst reageerde. Vitinho liep zijn flank af en Murillo kon in corner verwerken. Van Crombrugge moest attent zijn op een lage knal van Vanhoutte. Anderlecht leed veel balverlies en liet Cercle te veel zijn gang gaan. Kompany bracht Ashimeru voor een vrij onzichtbare Verschaeren. Maar de Ghanees lette niet op en Cercle kon vervolgens gevaarlijk uithalen. Delcroix moest zijn doelman bijstaan op de lijn.

Twintig minuten voor tijd ging Didillon gezwind onder een bal door buiten het strafschopgebied. Raman kon schuin op doel afgaan, maar besloot op de paal. Misschien was afspelen toch een betere optie geweest? Onder impuls van de ingevallen Amuzu kon Anderlecht het laken opnieuw naar zich toe trekken. Amuzu kon verschillende malen dreigen, maar Didillon had een paar uitstekende reddingen in huis. Cercle probeerde uiteraard nog gelijk te maken en toonde zoals in de hele tweede helft veel goede wil. In de allerlaatste minuut redde Didillon alweer een poging van Amuzu. Deze maal betrof het een goed geplaatste vrije trap.

Na een vroege achterstand wist Anderlecht nog voor rust de situatie recht te zetten. Na rust leek Anderlecht even de controle over de wedstrijd te verliezen, maar Cercle kreeg slechts een grote kans die door Delcroix van de lijn werd gehaald. Na het inbrengen van Amuzu keerde het tij. De kaars van Cercle leek gedoofd en Amuzu kon verschillende malen gevaarlijk uithalen. Didillon stond echter uitstekend te keepen en zo bleef de ruststand op het bord staan. Anderlecht boekte zo verdiend zijn tweede zege op rij. Het kreeg veel meer kansen dan Cercle, dat wel bleef strijden.