"Wasilewski is zijn tweede leven begonnen"

ZATERDAG, 19 NOVEMBER 2011, 11:03 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Marcin Wasilewski is helemaal terug. De Pool is opnieuw titularis bij Anderlecht en ook bij de nationale ploeg is hij onmisbaar. Voor wie de weinig mobiele Wasyl in augustus bezig zag, moet dit ongetwijfeld een verrassing zijn.


In Lokeren werd Wasilewski er op snelheid afgelopen, holde hij hoekig en zijn motoriek was niet die van een topsporter. Een afscheid in mineur dreigde. "Marcin gaf enkele maanden geleden zelf aan dat hij het gevoel had dat er iets met zijn motoriek scheelde", vertelt Koen Walravens, kinesist bij Anderlecht, vandaag in Het Laatste Nieuws.

"We zijn op zoek gegaan naar de oorzaken. Eerst en vooral was er een fysiek probleem. Het bewegingsgevoel van zijn onderbeen en voet, maar vooral van zijn bovenlichaam tegenover dat 'nieuwe' been bleek niet goed. Er was een tekort aan mobiliteit van het bovenlichaam. Vandaar die hoekige loopstijl. Marcin had ook te kampen met een tekort aan kracht en snelkracht, waardoor zijn explosiviteit niet meer optimaal was."

"Op basis van die vaststellingen hebben we een speciaal programma opgesteld, vooral om zijn loopstijl en zijn algemene wendbaarheid te verbeteren. Dankzij dat speciale schema oogt hij enkele maanden later frisser, sneller én wendbaarder in de eerste meters. met clubdokter Vollon werden ook een aantal voedingssupplementen samengesteld die Marcin helpen bij de recuperatie, wat op zijn leeftijd erg belangrijk is."

Dat Wasilewski er nu volledig weer staat, is volgens Walraevens helemaal de verdienste van de Pool zelf. "Maar ik heb nooit getwijfeld of hij zijn oude niveau weer zou halen. Wasilewski heeft zo'n mentale weerbaarheid en hardheid dat hij bergen kan verzetten. Hij heeft trouwens nog marge. Het bewegingsgevoel is nog geen 100%, maar dat komt wel. En ook de mens Wasilewski wordt weer de oude. Heel lang heeft hij zich alleen op zijn revalidatie moeten concentreren, maar nu is hij weer de eerste om practical jokes uit te halen."

Poolse nationale ploeg

Ook bij de Poolse nationale ploeg is Wasyl weer onmisbaar. "Na de match van dinsdag tegen Hongarije liet Arsenal-keeper Lukas Fabianski zich laaiend enthousiast uit over Wasilewski", vertelt de Poolse journalist Piotr Kozminski. "Fabianski benadrukte dat hij zich sinds de terugkeer van Wasilewski onklopbaar voelt in de lucht, omdat Marcin alle hoge ballen weg kopt."

Bij Polen speelt Wasilewski niet op rechtsback, maar centraal achterin. "Hij is daar van grote waarde. Het is een opluchting dat hij terug is met het oog op het EK in ons land, want Marcin heeft van niemand schrik. Iedereen is lovend: zowel de pers als bondscoach Smuda."

"Ook als sfeermaker is Wasilewski belangrijk bij onze nationale ploeg", zegt Kozminski. "Hij is geen leider, maar wel de grappenmaker. Dat kan enorm belangrijk zijn als ons nationale elftal straks voor en tijdens het EK lange tijd samen zal zijn. Marcin is begonnen aan zijn tweede leven en daar is iedereen in Polen blij om."

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.