Anderlecht verliest oefenduel tegen Ajax

VRIJDAG, 16 JULI 2021, 19:32 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft vanavond met 0-2 verloren van Ajax. Sébastien Haller scoorde binnen de eerste tien minuten van elke helft. Anderlecht kende een moeilijke avond en lijkt nog wat werk voor de boeg te hebben.

Hieronder vind u een samenvatting van de partij en kan u de wedstrijd herbekijken.

Live samenvatting:
85-90': Ajax voetbalt de tijd rustig vol en boekt een eenvoudige 0-2 overwinning in Brussel, al kon slecht uitverdedigen nog een derde tegentreffer opgeleverd hebben. Paars-wit kwam duidelijk een maatje te kort en was ook niet koelbloedig genoeg om die paar goede tegenaanvallen af te ronden.

75-85': De match kabbelt rustig verder, zorgde Ekkelenkamp nog voor een mooie aanval. Met een hakje trachtte hij Haller te bereiken, maar Kana zat er tijdig tussen. Een minuutje later probeerde Taylor het ook eens vanop afstand, maar zijn bal ging een metertje naast. Anderlecht toonde zich nog eens op de tegenaanval, maar Mehssatou schudde een slappe voorzet uit de sloffen die op het dak van het doel belandde. El Hadj probeerde het ook nog eens na 83 minuten. Na een goeie combinatie bleek zijn afwerking ondermaats.

65-75': Raar momentje rond minuut 65: Kana leek rood te gaan slikken voor een tackle, maar de ref bedacht zich uiteindelijk. Ajax bleef wel de betere ploeg en kon bijna profiteren van slecht uitverdedigen. Jensen geraakte in die actie geblesseerd en werd vervangen door Fitz-Jim. De komst van Refaelov geeft Anderlecht in ieder geval wel wat meer balbezit, maar kansen komen er niet.

55-65': Ajax gaat nu door op zijn elan. Jensen was de eerste die na de 0-2 een grote kans kreeg, maar zijn knal in één tijd vloog hoog over. Kort daarna volgde een snelle Nederlandse combinatie, maar Van Crombrugge pakte de voorzet. Kompany besloot in te grijpen en bracht Thelin en Refaelov voor Ashimeru en Amuzu. Aan Nederlandse zijde ging Labyad naar de kant. Even waren er zorgen om Hoedt die geblesseerd neer ging, maar toch verder kon.

45-55': Vijf minuten na de rust leek Anderlecht op weg naar de gelijkmaker. Amuzu kon alleen op Pasveer afgaan, maar de aanvaller trapte slordig naast. Daarenboven werd hij alsnog afgevlagd voor offside, al leek dat toch zeer op het randje te zijn in de herhaling. Ondanks de fenomenale misser, was het wel het sein voor meer Brussels enthousiasme. Ajax begreep snel het gevaar, herstelde zijn spel van hoge druk en smoorde de Anderlechtse opflakkering in de kiem. Gomez trachtte zich nog wel eens te lanceren op de flank, maar werd bijgehaald door Mazraoui en van de bal gezet. Het werd zelfs nog erger: in minuut 54 zette Tadic nog eens een actie op en vond Labyad. Die bediende op zijn beurt Haller die volledig vrij kon binnen schieten: 0-2.

40-45': De laatste vijf minuten van het eerste bedrijf brachten wat meer balbezit voor de Belgische recordkampioen. Dreiging kwam er echter niet van. Ook Ajax vond het welletjes. 0-1 halfweg.

30-40': Er gebeurt niet zo veel meer, al zet Ajax Anderlecht systematisch hoog vast. Paars-wit geraakt er niet uit gevoetbald. Een zeldzame uitbraak via Amuzu, die de achterlijn haalde, eindigde in een te voorspelbare voorzet die eenvoudig werd geneutraliseerd door keeper Pasveer. Hoedt probeerde het dan maar eens vanop de middenlijn, maar de bal ging net naast (hoewel Pasveer zeker in de buurt was).

20-30': Anderlecht lijkt het evenwicht wat hersteld te hebben, al blijft Ajax dreigen via Tadic en ook Kudus. De Brusselaars loeren vooral op de counter. Eén keer zat er ook wel iets in, maar de laatste bal van Verschaeren op Amuzu was te kort en Magallan kon weg werken.

10-20': Ajax blijft gewoon drukken; Anderlecht komt niet echt aan de bal. Tadic dolt andermaal met Mehssatou en combineert met Haller, maar de spits besluit naast.
Na een kwartiertje steekt de thuisploeg dan toch eens de neus aan het venster via Amuzu. De aanvaller krijgt een duwtje in de zestien, maar het is te weinig voor een penalty.
Kudus zorgt dan weer voor het rood-witte antwoord met een trap op de kruising. De lijnrechter vlagt wel voor offside, maar dat was het niet.

0-10': Na een periode van druk, slikt Anderlecht in de zevende minuut een tegengoal. Tadic kan voorzetten vanop links en Haller wordt volledig vergeten in het centrum. Hij kan eenvoudig binnen koppen. In de minuten daarvoor hadden de Amsterdammers al meerdere kansen afgedwongen. Haller zette, oog in oog met Van Crombrugge eerst nog over. Niet veel later verslikte de paars-witte keeper zich in een dribble, maar werd erger vermeden.