Zo werkt het nieuwe scoutingssysteem

DINSDAG, 4 MEI 2021, 16:40 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS - INTERVIEWS Sinds afgelopen zomer worden de inkomende transfer niet langer aangereikt door makelaars of een enthousiaste voorzitter, maar door de nieuwe scouting. Sportief directeur Peter Verbeke zette een uitgebreid datagestuurd systeem op potten. In een gesprek met De Morgen vertelt licht hij het systeem toe.

In het nieuwe scoutingsysteem kunnen we zes stappen onderscheiden.

Stap 1: profielschets

Voor de scouting aan de slag gaat, maakt Anderlecht een analyse van de eigen kern. Als Anderlecht dan een speler nodig heeft, maakt het een profielschets van wat de club wil. "per positie beschrijven we zo gedetailleerd mogelijk waar we naar op zoek zijn", aldus Verbeke.

Stap 2: zoektocht via software

Als Anderlecht een vacature heeft, gaat het via gespecialiseerde software op zoek naar spelers die passen binnen het uitgetekende profiel. De hele wereld wordt in kaart gebracht, zelfs in de G5-competities kijkt Anderlecht. "In principe zijn die jongens voor ons onhaalbaar, maar er zijn altijd spelers die daar op een zijspoor zitten en die zich opnieuw willen uitvinden."

Anderlecht werkt met InStat en Wyscout. "Via een eigen ontwikkeld algoritme krijgen we zo een aantal namen met een score", aldus Verbeke, die aangeeft dat het niet noodzakelijk de eerste op dat lijstje de speler is voor wie Anderlecht gaat. "Als die maar vijf matchen gespeeld heeft, kan het toeval zijn."

Stap 3: systeem-Kompany

In een derde fase gaat Anderlecht de cijfers in de diepte analyseren om te kijken of de speler past in het systeem van Vincent Kompany. "Onze performance­data slaan op het technisch-tactische: hoeveel gelukte passes, hoeveel steals, hoeveel passes vooruit met enig risico", zegt Verbeke. Hij stipt aan dat Kevin Debruyne nooit 90 procent gelukte passes heeft omdat hij met veel risico speelt. "En die ballen leiden vaker tot een doelpunt."

Bij diepe spitsen kijkt Anderlecht naar de 'verwachte doelpunten' in combinatie met 'de gecreëerde kansen'. "Met die twee parameters kun je goede spitsen van de minder goede onderscheiden", zegt Verbeke. 

Via het data­programma SciSkill onderzoekt Anderlecht ook het cv van een speler. "Een speler van zeventien jaar die dertig wedstrijden speelt bij Anderlecht, wordt vergeleken met anderen die dat hebben gepresteerd. Op basis daarvan gebeurt een voorspelling voor de carrière van die speler."

Stap 4: betaalbaar

In deze fase komt Verbeke zelf in actie. "We schrappen de spelers die we financieel nooit kunnen halen", zegt hij. Transfermarkt.de is hierbij een bron. "In het echt zijn ze meestal nog wat duurder", aldus Verbeke. De sportief directeur geeft ook aan dat spelers van clubs als Basel, Kopenhagen of Young Boys Bern met een langdurig contract momenteel te duur zijn voor Anderlecht.

Stap 5: dieptescouting

De spelers die binnen het budget passen, gaat de scouting grondig analyseren. "Elke van onze vier videoscouts bekijken dan per dag drie spelers en stelt daar een rapport van op", aldus Verbeke. Dat rapport moet een antwoord bieden op de vraag of hij voldoet aan wat Anderlecht zoekt. 

Anderlecht gaat ook de persoon achter de voetballer onderzoeken. Het gaat spelers, trainers, bestuurders en andere personen contacteren om de mentaliteit in kaart te brengen. "Het is goed te horen als een speler die wij op het oog hebben mentaal sterk blijkt, een winner is en iemand is die er altijd voor gaat", aldus Verbeke.

Stap 6: fysieke screening

De spelers die de eeste stappen overleven, worden fysiek onder de loep genomen. "De de maximale zuurstofopname is uiteindelijk de holy grail", aldus Verbeke. Die gegevens zijn echter niet online beschikbaar. Via een databedrijf waarmee de Pro League samenwerkt, raakt Anderlecht wel aan gegevens over sprinten met hoge intensiteit, aantal afgelegde kilometers per wedstrijd. 

Anderlecht test alle transfertargets in het UZ Gent. "Biomechanisch, coördinatorisch: de speler wordt van onder tot boven ontleed", aldus Verbeke. Anderlecht onderzoekt in Neerpede ook het vetgehalte en stuurt de potentiële aanwinst op bezoek bij een sportpsycholoog. "Ik keur makkelijk iemand af op basis van fysieke testen. Vervelend soms, want die speler is hier dan en denkt dat hij een contract kan tekenen."

"Kompany is geschenk voor de scouting"

Volgens Verbeke is een dergelijk systeem onmisbaar. "Je moet snel zijn én goede scouts hebben", zegt Verbeke. Volgens hem is Vincent Kompany een grote van van de huidige scouting. "Hij is een geschenk voor hen. Regelmatig loopt hij langs om te vragen welke interessante spelers ze gevonden hebben." Volgens Verbeke nodigt Kompany de scouts zelfs uit bij de tactische training. "zodat ze weten wat hij van elke speler verlangt en ze nog gerichter kunnen zoeken.”



anderlecht-online forum