Anderlecht pakt zege in dolle vijf minuten

ZONDAG, 11 APRIL 2021, 20:22 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft met 2-1 gewonnen tegen Club Brugge. Na een kansarme eerste helft trapte de ingevallen Lang de competitieleider op voorsprong. Anderlecht zat niet echt geweldig in de wedstrijd, maar plots scoorde het toch tweemaal in vijf minuten via Nmecha en Sambi Lokonga. Daarna kwam de thuisploeg eigenlijk niet meer in de problemen en zet het een grote stap richting play-off 1.

De eerste helft was dus kansarm en weinig bijzonder. Club Brugge nam meteen het initiatief en controleerde de wedstrijd in het eerste kwartier vanuit de zetel, al had Mata wel geel verdiend. Na twaalf minuten leek Brugge op voorsprong te komen via Vormer, maar een Nederlandse hiel werd door de VAR op buitenspel betrapt. Na een kwartier begon Anderlecht langzaam het evenwicht te herstellen, maar kansen kreeg het niet. Daarvoor was de laatste bal te onzuiver of werd de juiste opening niet gevonden. Wellenreuther leek bij momenten nog de gevaarlijkste Anderlechtenaar. De Duitse doelman leek aan de bal vaak niet bij de les en ontsnapte een paar maal aan erger. Een kopbal van Miazga zorgde nog voor een beetje onrust bij Brugge, maar verder kwam Paars-wit niet voor rust.

Net na rust testte Ait El Hadj de handschoenen van Mignolet met een schot van ver, Koussouno kreeg geel na een mooie run van Nmecha. Aan de overkant schoof Dost een voorzet van Mata naast. In de 53ste minuut was het Lang, die was ingevallen tijdens de rust, die Brugge op voorsprong zette. Hij hield enkele spelers aan de praat en schoot dan schijnbaar eenvoudig de bal naast Wellenreuther in doel. Reageren kon Anderlecht niet, het was eerder Brugge dat naar voor trok. De Ketelaere haalde uit, maar Wellenreuther weerde het schot.

Anderlecht geraakte moeilijk aan het Brugse doel, maar twintig minuten voor tijd kreeg de ingevallen Amuzu de bal met wat geluk goed mee en bediende Nmecha perfect. De Duitse aanvaller bracht Anderlecht op gelijke hoogte! Het doelpunt leek Anderlecht frisse moed te geven. Sambi Lokonga haalde niet lang na de gelijkmaker uit van ver. De zwabberbal verraste Mignolet waardoor Paars-wit plots de 0-1 had omgebogen tot een voorsprong.

Voor Brugge reageerde Lang met een schot tussen heel wat benen, maar Wellenreuther lag snel op de grond. Clement gooide zijn laatste troeven op tafel met Perez en Balanta. Anderlecht ging de slotfase in met een nipte voorsprong. Op een counter, waarbij Amuzu snel reageerde, had de ook al ingevallen Mukairu te veel tijd nodig om gevaarlijk te worden. Maar de 3-1 was vandaag niet nodig. Brugge kon niets meer forceren en zo kreeg Vincent Kompany het verjaardagscadeau waarop hij had gehoopt.

Anderlecht speelde geen geweldige partij, maar Club Brugge ook niet. Als je tegen dit Brugge, dat toch iets minder draait dan in het begin van het seizoen, de acties van Lang kan neutraliseren, dan kom je al een eind ver. Paars-wit won deze maal zoals we het niet vaak hebben gezien de laatste jaren. Het greep zijn momenten na rust en sloeg dodelijk toe. Maar zo'n overwinningen heb je ook nodig. Afhankelijk van het resultaat tussen Beerschot en Oostende kan Anderlecht vanavond al zeker zijn van play-off 1. Het was trouwens van 2018 geleden dat Anderlecht nog thuis had kunnen winnen van Club (1-0, doelpunt van Teodorczyk).