Anderlecht kaapt drie punten weg in Luik

ZONDAG, 28 FEBRUARI 2021, 15:39 - TCV

WEDSTRIJDEN Dit Anderlecht blijft een vreemde ploeg. Na twee draken van wedstrijden ging het vanmiddag met 1-3 winnen op het veld van Standard. Het speelde zeker niet geweldig en Standard bakte er ook niet veel van, maar de drie punten waren eigenlijk een must in de strijd om Play-off 1. Anderlecht sloeg tweemaal toe uit het niets en Standard was onmachtig om in de slotfase op gelijke hoogte te komen. Dauda strafte de risico's van de Luikenaars finaal af.

Halverwege leidde Anderlecht met 0-1. Heel veel viel er niet te noteren voor rust, al was het wel een energieke partij. Dat toonde Lawrence al na twee minuten en mocht hij van geluk spreken dat er slechts geel werd getrokken. Standard dreigde voor het eerst met een schot van Klauss. Anderlecht hield makkelijk stand en bij de eerste mogelijkheid voor Paars-wit was het meteen raak. Getreuzel centraal achterin bij de Luikenaars werd afgestraft door Amuzu. De flankaanvaller kon vanuit een wel erg schuine hoek netjes afwerken en Anderlecht vanuit het niets op voorsprong brengen.

Standard kon niet reageren met doelkansen. Carcela schoot schuin op doel, maar Wellenreuther had er geen probleem mee. Beide teams hadden veel balverlies en waren zelden gevaarlijk. Mukairu bereikte na een slalom via Nmecha bijna Amuzu en in de toegevoegde tijd mikte Diaby zijn deviatie naast op voorzet van Amuzu.

Ook na rust bleef het moeizaam voor beide teams. Anderlecht probeerde af en toe diepgang te zoeken met de lange bal. Wellenreuther, die voor rust goed uitvoetbalde, stond dit weekend weer bijna voor aap. De doelman schoot tegen Klauss aan, maar de bal rolde traag naast het doel. Een combinatie tussen Mukairu en Nmecha werd afgefloten voor buitenspel, terwijl Diaby centraal stond te wachten.

In de 64ste minuut spaarde scheidrechter Lambrechts Standard nadat Gavory, die pas geel had gekregen, flink doorging op de enkels van Dauda. In minuut 70 verdubbelde Paarswit, even verrassend als voor rust, zijn voorsprong. Na een vrije trap nam Lawrence de bal in de vlucht. De bal werd wat aangeraakt, maar strandde wel mooi en laag in doel achter Bodart.

Een kwartier voor tijd moest Delcroix geblesseerd afhaken. Sardella was zijn vervanger. Dauda had Anderlecht op 0-3 kunnen koppen na hoekschop. Deze gemiste kopbal kon Anderlecht nog zeer duur te staan komen. Een eerste gevaarlijke actie van Standard resulteerde in de 83ste minuut immers meteen in de 1-2. Anderlecht rustte al te veel op zijn lauweren en Amallah draaide zijn schot in de bovenhoek binnen. Vijf minuten later scoorde invaller Muleka bijna de gelijkmaker, maar zijn schot ging over. Dauda deed aan de overkant niet beter. De Ghanees vergat weer te scoren toen hij door Bruun Larsen werd aangespeeld ter hoogte van de penaltystip. Standard nam risico's, maar had niet de kwaliteit om nog tot een kans te komen. Dauda bracht uiteindelijk de verlossing. De aanvaller stond helemaal vrij bij zijn derde kans en wist nu wel raak te treffen.

Anderlecht blijft door deze zege in het spoor van Play-off 1 al wordt het duidelijk dat het in de komende weken niet meer veel met punten zal mogen morsen, te beginnend tegen KV Mechelen volgende zondag. Eerst wacht nog de belangrijke confrontatie tegen Cercle Brugge in de beker.

Score: 1-3
Goal(s): 0-1 Amuzu (23'), 0-2 Lawrence (70'), 1-2 Amallah (83'), 1-3 Dauda (90'+)

Standard:Bodart, Siquet, Laifis, Bokadi, Gavory (68' Sissoko), Bastien (68' Shamir), Cimirot (74' Muleka), M-A. Balikwisha (60' Lestienne), M. Carcela (60' Tapsoba), Amallah, Klauss
Anderlecht:Wellenreuther, Murillo, Miazga, Delcroix (76' Sardella), Lawrence, Cullen, Sambi Lokonga, Diaby (60' Dauda), Amuzu, Mukairu (65' Bruun Larsen), Nmecha

Geel: Lawrence (2'), Amallah (41'), Mukairu (61'), Gavory (62'), Bokadi (70')

Scheidsrechter: Erik Lambrechts
Stadion: Sclessin