Flauw Anderlecht komt niet verder dan 0-0

ZONDAG, 14 FEBRUARI 2021, 22:51 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft een bijzonder zwakke wedstrijd achter de rug bij staartploeg Cercle Brugge. Het geraakte niet verder dan 0-0 en mocht van geluk spreken dat Cercle een aantal kansen niet afwerkte. Van een gebrek aan efficiëntie was er bij Paars-wit deze maal geen sprake, want de ploeg van Kompany voetbalde geen enkele kans bij elkaar. Anderlecht blijft het zeer moeilijk hebben met het ontwrichten van een versterkte verdediging.

Anderlecht leek niet meteen wakker na de aftrap. Al na drie minuten mocht Hoggas makkelijk wegdraaien bij Miazga, maar hij besloot voorlangs vanuit een zeer kansrijke positie. Deze maal dus geen vroeg tegendoelpunt, maar wel een fameuze waarschuwing. Het enige wat Anderlecht echter kon doen, was gewoon het evenwicht herstellen na tien minuten.

Cercle liet de bal aan Anderlecht en trok de troepen terug met onder andere een linie van vijf verdedigers. Vooraan bleef het met twee aanvallers druk zetten tijdens de opbouw van Paars-wit. Gevaar vanop de flanken was er ook niet. Amuzu werd niet bereikt en Bruun Larsen worstelde geregeld met zijn acties en met de bal. Anderlecht zelf speelde veel te slordig om echt gevaarlijk te zijn en van de hoge pressing merkten we ook niet veel. Ait El Hadj trapte eens flauw naast. Verder kwam Paars-wit niet voor rust. Er was dus werk aan de winkel voor Kompany aan de rust. Mukairu maakte zich op voor een invalbeurt.

Hoggas toonde zich weer meteen na rust. Hij kreeg van de Anderlecht-defensie alle tijd van de wereld, maar zijn schot belandde in hoekschop. Vijf minuten voor het uur was Cercle er opnieuw. Pavlovic trok ten aanval en kon de lage voorzet bijna in doel verwerken. Niet lang later kreeg Vitinho een boulevard aan ruimte nadat Murillo even op de mat lag. Wellenreuther duwde de plaatsbal in hoekschop.

Trebel kwam Ait El Hadj vervangen en Murillo kreeg zijn vijfde gele kaart van het seizoen, waardoor hij volgend weekend geschorst is. Meer viel er niet te melden aan de zijde van Anderlecht en Cercle begon meer in zijn kansen te geloven. In de 66ste minuut opende de thuisploeg de score via Ugbo na verschillende zwakke interventies van Anderlecht, maar de VAR kwam terecht tussenbeide voor buitenspel. Alweer een serieuze wake-up call voor de troepen van Kompany. Anderlecht reageerde dan toch eens via een vrije trap van Trebel die bovenop de lat viel.

Kompany gooide met Dauda en Diaby zijn laatste jokers in de strijd. Een kwartier voor tijd zette Dauda strak voor, maar Didillon lette goed op. De Ghanees toonde zich even later opnieuw, maar zijn poging gleed naast. Zonder op enig moment nog gevaarlijk te zijn, strompelde Anderlecht naar de toegevoegde tijd. De blik op het gelaat van Kompany sprak boekdelen.

Anderlecht zag zijn reeks van vier uitzeges (waarvan weliswaar twee voor de Crocky Cup) onderbroken door zelf veel te zwak voor de dag te komen en door Cercle Brugge dat de meeste duels won. Nochtans had Paars-wit alweer een uitstekende zaak kunnen doen in het klassement. Het blijft voor dit Anderlecht een bijzonder zware opgave om tegen een goed georganiseerde tegenstander openingen te vinden. Kansen werden er deze maal niet gemist, er viel er gewoon geen enkele te bespeuren.