Nmecha redt punt in toegevoegde tijd

DINSDAG, 26 JANUARI 2021, 23:08 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft op de valreep gelijkgespeeld in Moeskroen. Het speelde een zwakke wedstrijd waarin het nauwelijks kon dreigen. Moeskroen kwam op voorsprong na een defensieve blunder. De bezoekers leken alweer af te stevenen op een 1-0 nederlaag, maar met een penalty in de slotfase kon Nmecha Anderlecht alsnog een puntje bezorgen.

Moeskroen is altijd een vervelende verplaatsing voor Anderlecht geweest, zelfs in de periode waarin Paars-wit over een sterke ploeg beschikte. In de eerste tien minuten hoorden we Kompany al meerdere malen roepen "be physical with your man" waarmee hij dus om meer duelkracht vroeg. Anderlecht kon deze maal echter niet sterk starten en kreeg niets voor elkaar. Het slechte veld (of akker) van Moeskroen maakte het uiteraard ook niet makkelijker om te voetballen.

Na 17 minuten kwam het snedigere Moeskroen op voorsprong. Ait El Hadj speelde voorzichtig achteruit, maar Miazga misrekende zich. De Amerikaan aarzelde en verwachtte een ingreep van Wellenreuther of Delcroix, maar het was Xadas die eerst bij het leer was en de bal eenvoudig in doel deponeerde. Niet lang na het zoveelste cadeau van Anderlecht aan de tegenstander combineerde Paars-wit voor het eerst. Deze mooie actie resulteerde meteen in de gelijkmaker van Mukairu, maar de VAR keurde het doelpunt niet goed vanwege buitenspel van Amuzu.

Moeskroen was vermoedelijk wel blij met het geschenk van Anderlecht, want zelf kreeg het ook weinig voor elkaar. Paars-wit was mogelijk nog zwakker. Amuzu en Ait El Hadj toonden zich wel bedrijvig, maar het afgekeurde doelpunt was het enige wapenfeit van Anderlecht in de eerste 45 minuten.

Kompany wisselde Vlap en Mukairu tijdens de rust voor Trebel en de debuterende Bruun Larsen. Miazga kreeg meteen een kans om zijn fout recht te zetten, maar hij kon zijn schot van dichtbij niet kadreren. Anderlecht probeerde om het spel meer naar zich toe te trekken. Net voor het uur schoot Amuzu wild over. Aan de overkant werd een poging onschadelijk gemaakt door Trebel.

Anderlecht toonde dus wel meer wil om te winnen, maar het bracht er nog steeds weinig van terecht. Moeskroen kwam dichtbij de 2-0 toen een voorzet bijna aan de tweede paal in doel dwarrelde. Dauda en Dimata werden nog in de strijd gegooid, maar een bal in de buurt van het Moeskroense strafschopgebied krijgen, was al een succes. In de toegevoegde tijd schoot Bruun Larsen toch vanuit een schuine hoek in het zijnet. Dat leek het laatste wapenfeit te worden, maar in de 94ste minuut werd Dimata foutief gestopt door Tabekou. Smet wees meteen naar de stip en zo kon Anderlecht voor het eerst dit seizoen een punt redden in de slotfase dankzij Nmecha.

Gezien het spelverloop en de zwakke prestatie is dit gelijkspel een gewonnen punt. Maar veel schiet Anderlecht hier niet mee op. De groep van ploegen achter Brugge wordt steeds groter en groter. Anderlecht kan elke driepunter goed gebruiken om niet te moeten lossen uit dit 'nivelleringspeloton'. Zondag moet het dus weer volop aan de bak tegen Gent.