Anderlecht houdt stand en boekt tweede zege op rij

DINSDAG, 15 DECEMBER 2020, 23:07 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft gedaan wat het 'moest' doen: winnen tegen Oostende. Een 2-0 voorsprong zorgde voor wat meer rust in een intense wedstrijd, maar door inviduele fouten kwam Oostende terug in de wedstrijd en moest Anderlecht opnieuw in angstzweet de laatste minuten van de wedstrijd afwerken. Deze maal hield Paars-wit echter stand en behoudt het de nodige aansluiting bij de subtop.

De eerste helft was intens met een vrij hoog tempo van beide teams. Oostende eiste het balbezit op, maar kreeg geen kansen. Na een kwartier dreigde Anderlecht voor het eerst. Amuzu zag Vlap staan, maar de Nederlander trapte iets te centraal zodat Hubert in hoekschop kon verwerken. Even later kwam Anderlecht toch op voorsprong. Nmecha recupereerde de bal, kapte zich mooi vrij en zijn trap werd door Hubert onvoldoende verwerkt: 1-0 voor Paars-wit.

Oostende probeerde te reageren en zocht regelmatig de diepte, maar tot echte kansen kwam het niet. Anderlecht was vooral gevaarlijk via Amuzu die uitpakte met enkele goede voorzetten. Iets na het half uur kon Ait El Hadj bijna besluiten in een rommelige fase en vijf minuten later trapte Sambi Lokonga naast na een counter waar meer in had gezeten. Aan de overkant kwam Anderlecht wel goed weg toen de bal slordig werd weggewerkt na een counter van Oostende. Anderlecht leidde verdiend aan de rust, al ontbrak het zoals wel vaker aan wat finesse om de juiste beslissing te nemen in aanvallend opzicht.

Net na rust kopte Murillo na een vrije trap over doel, maar Oostende ging door op het elan van voor de pauze, zij het nog zonder kansen. Anderlecht kwam er af en toe gevaarlijk uit. Mukairu trok vanop de flank naar binnen en combineerde centraal met Ait El Hadj en Nmecha alvorens hij werd gehaakt in het strafschopgebied. Penalty voor Anderlecht en opnieuw raak voor Nmecha die de huppelende Hubert te grazen nam met een 'Panenka'.

Op het uur kon de fysiek sterke Gueye Lissens voor het eerst tweemaal aftroeven. Zijn harde kopbal ging naast en een retro belandde te centraal in de handen van Wellenreuther. Oostende gaf zich zeker niet gewonnen, het wist immers dat een voorsprong verdedigen niet echt het sterkste punt is van dit Anderlecht. Kompany bracht de jonge Noor Arnstad voor Vlap. Amuzu profiteerde voor Anderlecht, kwam naar binnen en trapte niet ver over.

In minuut 68 raakte Lissens na een slechte controle met een gestrekt been D'Arpino. Van Damme trok de rode kaart voor de jonge verdediger die nochtans een goede wedstrijd speelde. Kompany haalde met Sardella meteen zijn enige centrale verdediger van de bank voor Mukairu. Arnstad dribbelde zich vast waardoor Hulsager zwaar kon uithalen en net naast besloot. Het jonge Anderlecht moest achteruit en loerde op de counter. Theate probeerde het van zeer ver en de vlottende bal moest onschadelijk worden gemaakt door Wellenreuther. Omdat het toch bijna Kerstmis is besloot Anderlecht dan maar om een cadeau aan Oostende te geven. Slechte communicatie achteraan en Mykhailychenko verraste Wellenreuther met een kopbal. McGeehan was er snel bij en kon binnentikken. Anderlecht kon weer met dichtgeknepen billen de laatste minuten aanvatten.

Na een zwakke interventie van Wellenreuther ontstond er nog een scrimmage voor doel, maar Oostende kon de bal niet kaderen. Twee minuten voor tijd kreeg Bataille alle tijd om voor te zetten, maar de ingevallen Ndicka knalde de laatste mogelijkheid voor Oostende in het zijnet. Een uitbraak van Amuzu zorgde immers voor de nodige ademruimte zodat Anderlecht deze maal niet in verlegenheid werd gebracht in de laatste minuten.

Anderlecht behaalt zo met de nodige moeite en na individuele fouten toch een tweede zege op rij waardoor het aansluiting blijft houden bij de subtop van het klassement. Het moet wel beseffen dat het aanvallend enorm afhangt van Nmecha. Een mindere match, blessure of schorsing van het Duitse speerpunt maakt dit Anderlecht aanvallend monddood.

Vrijdag wacht de moeilijke wedstrijd naar Charleroi.