Hoe moet het nu verder met bekervoetbal

DINSDAG, 1 DECEMBER 2020, 07:26 - emjomi
Logo Anderlecht-Online

WEDSTRIJDEN - ANDERE De eerste wedstrijd van RSC Anderlecht in de Beker van België staat gepland op 10 januari 2021. Het speelt dan op verplaatsing tegen FC Luik. Alleen besliste Voetbal Vlaanderen dat de clubs uit eerste of tweede nationale niet mogen trainen tot 15 januari. 

Vraag is dus hoe het nu verder moet. FC Luik speelt in eerste nationale en mag dus niet trainen of spelen tot 15 januari. Daardoor komt ook de bekerwedstrijd in het gedrang die gepland staat voor 10 januari.

Verplaatsen naar een latere datum is niet echt een optie, de kalender zit nu al bomvol. Bovendien staan op 24 januari de achtste finales al op de agenda. Beetje nipt dus om de wedstrijden te verplaatsen, bovendien zijn alle vrije plaatsen in de kalender al bezet door inhaalwedstrijden na besmettingen bij clubs uit 1A.

Andere optie is om tijdelijk de regels van het betaald voetbal ook uit te breiden naar de negen amateurclubs die aantreden in de beker. Dat is dan weer een taak voor de sportministers, Ben Weyts voor de Vlaamse regering en Valérie Glatigny voor de Franstalige kant. Vraag is natuurlijk of die daar echt voor te vinden zijn. 

En dan is er nog een derde mogelijkheid, de clubs uit 1A meteen laten doorgaan naar de volgende ronde en de amateurclubs vergoeden. Die optie is van toepassing in Nederland, de bond daar kende de amateurclubs een compensatie van 17.000 euro toe.

Volgens de voorzitter van Voetbal Vlaanderen, Marc Van Craen is het aan de Pro League om tot een akkoord te komen met de negen betrokken amateurclubs. Idealiter komt dat akkoord er deze week nog. 

Bron: HLN (VH)anderlecht-online forum