36 miljoen euro verlies, 100 miljoen euro schulden

VRIJDAG, 9 OKTOBER 2020, 23:41 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE De Tijd pakt vanavond uit met een onthutsend artikel over de financiële toestand van Anderlecht. De zakenkrant weet dat paars-wit vorig seizoen maar liefst 36 miljoen euro verlies leed. De schulden zijn intussen opgelopen tot bijna 100 miljoen euro. De aandeelhouders stemmen volgende week over het voortbestaan van Anderlecht.

In 2018-2019 leed Anderlecht 27 miljoen euro verlies. Een record, maar dat werd het voorbije seizoen flink scherper gesteld. De Tijd weet dat in het seizoen 2019-2020 de cijfers maar liefst 36 miljoen euro in het rood gingen. "Een cijfer dat nog veel hoger was geweest als Jo Van Biesbroeck niet met de zeis door de kosten was gegaan", vernam de krant.

Door dit tweede monsterverlies op rij is het eigen vermogen van de club onder nul gezakt. De aandeelhouders zijn nu wettelijk verplicht om te stemmen over het voortbestaan van het bedrijf. Dat zou gebeuren op een algemene vergadering die vervroegd is naar volgende week.

Too big to fail

Moeten we vrezen dat Anderlecht failliet gaat? Niet meteen. Paars-wit kan terugvallen op kapitaalkrachtige eigenaars die er uit eigenbelang geen baat bij hebben om de club overkop te laten gaan. Bovendien is er genoeg kasstroom om de club de komende maanden te laten overleven.

Er is wel een oplossing nodig om de club op langere termijn weer gezond te maken. De verliezen moeten weggewerkt worden, net als de schulden. Die laatste zijn opgelopen tot bijna 100 miljoen euro. 

Sportief wanbeleid

Nochtans heeft Anderlecht alle troeven om financieel te floreren. "Van alle profclubs haalt paars-wit het meeste geld uit commerciële werking", aldus De Tijd. Het gaat om 52 à 53 miljoen euro per jaar. Sportief wanbeleid zorgde er echter voor dat het geld door ramen en deuren naar buiten ging. "De club kapseisde door veel te hoge lonen en afschrijvingen op transfers die nooit rendeerden", schrijft de krant.

Oplossing

Hoe kan Anderlecht dit oplossen? Volgens De Tijd is het de bedoeling om de schuld aan Coucke weg te strepen en door een kapitaalsverhoging extra geld in de club te pompen. Maar voor dit laatste liggen de minderheidsaandeelhouders dus dwars momenteel. "De details moeten duidelijker", klinkt het. "En wat zijn de garanties dat de aandeelhouders over enkele jaren niet opnieuw hun portemonnee mogen trekken om de boel te redden?"

Het laatste woord hierover is nog niet gezegd ...



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.