Minderheidsaandeelhouders blokkeren en brengen club in gevaar

WOENSDAG, 7 OKTOBER 2020, 14:42 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Ze zitten mooi in de schaduw, dragen mee de schuld voor waar de club nu staat en verhinderen een wederopstanding: de minderheidsaandeelhouders van Anderlecht. "Ze doen niets anders dan dwarsliggen en de structurele opbouw en oplossingen blokkeren." En dus zijn transfers als die van Jérémy Doku nodig om Anderlecht in leven te houden.

Marc Coucke, Karel Van Eetvelt, Wouter Vandenhaute en Peter Verbeke: allemaal worden ze de laatste dagen geviseerd omdat Anderlecht Jérémy Doku verkocht heeft. In erg moeilijke omstandigheden zoeken ze evenwel naar oplossingen om de club te laten voortbestaan. Hen nu overladen met pek en veren, is niet correct, vindt Sporza-journalist Peter Vandenbempt. 

"Ze waren ook aan boord toen club naar dieperik ging"

Al sinds het voorjaar probeert Coucke een kapitaalsverhoging door te voeren om de club van financiële ademruimte te voorzien. Dat dit nog steeds niet gebeurd is, is het gevolg van de houding van de minderheidsaandeelhouders. "Zij zijn wat minder bekend en in de schaduw doen ze niets anders dan dwarsliggen en de structurele opbouw en oplossingen blokkeren", vertelde Vandenbempt maandag op Radio 1. "Zonder zelf veel financiële inspanningen te doen, willen ze de club toch blijven controleren, terwijl ze zelf toch ook mee aan boord waren in al die jaren dat de club naar de dieperik geholpen is."

Volgens Vandenbempt zouden de Anderlecht-supporters beter hun pijlen op hen, die de oplossing tegenhouden, richten in plaats van op de mensen die een oplossing proberen te vinden.

"Doku niet de laatste als oplossing uitblijft"

De verkoop van Doku was een financiële noodzaak. "Van de 27 miljoen euro die we voor hem krijgen, mocht ik niets opnieuw uitgeven", vertelt Peter Verbeke vandaag in de kranten. De sportmanager weet hoe rood de cijfers kleuren. "Ik zou hier graag nog tien jaar werken. Zonder deze transfer was dat mogelijk niet gelukt. Als je begrijpt wat ik bedoel. De verkoop van Doku was nodig om Anderlecht overeind te houden als eersteklasseclub." Duidelijke taal.

Het Laatste Nieuws bracht gisteren dat het mogelijk niet bij Doku blijft. "Het gat is nog niet dicht. Afhankelijk van het seizoensverloop zullen er nog exits moeten volgen. Doku is niet de laatste", zo schrijft de krant. Verbeke bevestigt dat vandaag. "Hopelijk is er voldoende gezond verstand bij alle partijen, zodat dit soort deals in de toekomst niet meer moeten."

Wie zijn de minderheidsaandeelhouders?

Wie zijn nu die beruchte minderheidsaandeelhouders? Wel, Marc Coucke en Joris Ide zijn samen hoofdaandeelhouder en bezitten samen 74 procent van de aandelen. De overige 26 procent zitten bij Etienne Davignon, Johan Beerlandt (Besix), Alexandre Van Damme (AB Inbev), Michael Verschueren, Jo Van Biesbroeck en de dochters van Roger Vanden Stock. De minderheidsaandeelhouders spreken meestal met één stem. Tegen ingrijpende beslissingen kunnen ze 'neen' zeggen via hun blokkeringsminderheid. Wat voor hen het probleem vormt, las u hier al begin juni.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.