Analyse: het debuut van coach Kompany

DONDERDAG, 27 AUGUSTUS 2020, 16:35 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Vincent Kompany zag zondagavond in de extra tijd zijn eerste driepunter als hoofdcoach van Anderlecht in rook opgaan. Wij bekeken welke accenten hij legde tegen Moeskroen.

1) Géén  trechter

Anderlecht liep tegen KV Mechelen en Sint-Truiden erg vaak in de trechter. Tegen Moeskroen was het duidelijk de bedoeling om dat te vermijden. 

Anderlecht speelde met Kana als meest controlerende middenvelder en Zulj en Trebel een stuk hoger. De Fransman zocht in het eerste half uur vaak de beruchte halfspace (de ruimte tussen flankverdediger en centrale verdediger; foto 1) op aan de rechterkant, terwijl de Oostenrijker haast tegen de linkerzijlijn stond om het spel zo breed mogelijk te houden (foto 2).

Op die manier kon El Hadj wat centraler opereren. Een positie die hem sowieso beter ligt. Het nadeel van deze 'bredere' speelstijl, was dan weer dat Dimata maar weinig ballen raakte. 





2) overtal op rechts

Anderlecht creëerde vaak een overtal op de rechterflank met Doku, Trebel en Murillo. De linksachter van Moeskroen wist niet wie hij moest opvangen en mocht al na 39 minuten gaan douchen na twee keer geel voor overtredingen op Doku. Ook op speeldag twee had het toptalent al een rode kaart uitgelokt.

3) Moeskroen gaat met tien extreem compact spelen, paars-wit profiteert bijna op slag van rust  

Anderlecht creëerde de grootste kans uit de eerste helft op slag van rust. Moeskroen speelde verticaal sowieso al erg compact en besloot na de rode kaart de flanken vrij te laten. Bij de kans in minuut 49 bevindt de bal zich op een bepaald moment tegen de linkerzijlijn.


 
Rechtsachter Murillo staat op dat moment al centraal in de zestien. Rechtsbuiten Doku staat centraal aan het halve maantje. Trebel houdt opnieuw het spel breed op rechts.



De bal belandt -weliswaar via te veel tussenstations- bij Trebel, die een zee van ruimte heeft op de rechterflank en een voorzet kan trappen. Uiteindelijk vindt hij de vrijstaande Zulj aan de tweede paal. die dwingt Koffi tot een knappe redding. 0-0 halverwege.



4) Penaltyfout

Change of plans na de pauze. Zulj ging centraler voetballen en Tau kwam al snel El Hadj vervangen. In de fase waaruit de penalty viel, zijn de offensieve intenties overduidelijk.

Trebel (rechts) en Doku (links, buiten beeld) houden het veld breed, terwijl vijf (!) spelers centraal de diepte zoeken. De lange bal van Cobbaut is lang niet slecht, een elfmeter het gevolg. 1-0. 



5) Belachelijke én overbodige tackle Trebel  

In minuut 70 had Trebel altijd rood moeten krijgen voor een tackle op Bakic. De tackle was gevaarlijk, maar ook gewoon niet nodig. Cobbaut staat in dekking, Luckassen nog in het centrum en op de andere flank is Murillo mee met de aanvaller van Moeskroen.



6) Het loopt alsnog mis

Maar ook met elf tegen tien gaf Anderlecht de voorsprong nog weg. De intenties waren goed, maar de ideeën ontbraken. Het deksel viel in minuut 93 op de paars-witte neus.

Het tegendoelpunt zal deze week nog uitgebreid besproken zijn. We weten uiteraard niet wat er was afgesproken. Maar dat Tau en Verschaeren twee van de vier koppers in de zestien waren in deze fase? Dat zal alleszins niét het plan zijn geweest.



7) KV Oostende

Morgen neemt Anderlecht het op tegen KV Oostende. Een ploeg die dit seizoen zweert bij ‘gegenpressing’ en ondanks één op negen nog maar drie doelpunten incasseerde. Het wordt alleszins een volledig andere wedstrijd. Hopelijk ook met een beter resultaat voor Anderlecht en Kompany. 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.