Virologen negatief over voetbal in Antwerpen

DINSDAG, 4 AUGUSTUS 2020, 20:15 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

WEDSTRIJDEN Het blijft afwachten of de wedstrijd tussen KV Mechelen en Anderlecht zondag kan doorgaan. Morgen om 12 uur geeft provinciegouverneur Kathy Berx een persconferentie. Mogelijk maakt ze dan bekend of er gevoetbald kan worden. De virologen zien het alvast niet zitten, vertelt Steven Van Gucht.

In de provincie Antwerpen zijn alle contactsporten, zowel trainingen als wedstrijden, verboden boven de 12 jaar. De Pro League hoopte op een uitzondering voor het profvoetbal, maar die beslissing is er nog niet. 

"Uitzondering is politieke beslissing"

Vandaag vergaderde de expertengroep Celeval over het onderwerp. "Contactsporten houden een verhoogd risico in voor de overdracht van het virus. Daarom zijn contactsporten verboden in de provincie Antwerpen en dat was een wijze beslissing. Wij beschouwen voetbal als een contactsport", vertelt viroloog Van Gucht bij VTM.

"Het is niet aan Celeval om een uitzondering te creëren voor voetbal. Dat moet een politieke beslissing zijn, dus we kunnen ons daar niet over uitspreken. Als men een uitzondering wil maken, moet dat in de eerste plaats politiek besloten worden. Dan moet men kijken onder welke voorwaarden het mogelijk is. Of ik vrees voor kritiek als er een uitzondering voor voetbal gemaakt wordt? Ja. Er zijn ook andere contactsporten die niet kunnen doorgaan, dus dat zou een gevoel van onrechtvaardigheid kunnen creëren."

Morgen witte rook?

Celeval zal nu een advies formuleren over het voetbal en dat overmaken aan provinciegouverneur Berx. Die geeft morgen om 12 uur in een persconferentie en zal daarin aanpassingen aan de maatregelen in de provincie Antwerpen bekend maken. Mogelijk weten we dan ook eindelijk of er komend weekend gevoetbald kan worden tussen Anderlecht en KV Mechelen. 

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum