"Desnoods moeten we onze eigen fans opvoeden"

DINSDAG, 9 JUNI 2020, 22:18 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE In de nasleep van de dood van Georges Floyd vertelt Anderlecht-CEO Karel Van Eetvelt dat zijn club het voortouw wil nemen in de strijd tegen racisme. "Eigenlijk vind ik het zelfs belangrijker om daaraan te werken dan aan sportieve dingen", aldus Van Eetvelt.

"Ik heb gemerkt, ook in de sport, dat we nog altijd niet geleerd hebben dat er enkele miljarden mensen op de aardbol leven en dat die, ondanks andere achtergronden en culturen, allemaal evenwaardig zijn", begint Van Eetvelt in 'De Tribune' op Radio 1.

"Als ik denk aan Jesse Owens en Mexico '68, dan zie ik relatief weining vooruitgang. Kijk naar de recente gebeurtenissen, ook op voetbalvelden en in stadions. Ik sprak er vandaag nog over met Vincent (Kompany, red). Wat hij vertelde over zelfs de voorbije maanden ... Eigenlijk moeten we allemaal beschaamd zijn dat het hier nog bestaat. Heel veel mensen kunnen zich niet in de plaats stellen van iemand anders."

"Eigen fans opvoeden en informeren"

"Eigenlijk vind ik het zelfs belangrijker om daaraan te werken dan aan sportieve dingen", geeft Van Eetvelt aan. En dus wil hij actie ondernemen. "Iedereen die bij Anderlecht betrokken is, moeten we ook op een bepaald stuk opvoeden als dat nodig is." 

"Spreekkoren die één of andere racistische tint hebben, kunnen absoluut niet. Ik begrijp dat sommige mensen daar anders over denken of sommige dingen niet als racistisch of beledigend beschouwen, maar dan is het aan ons als club om onze eigen fans op te voeden en informatie te geven. We moeten duidelijk maken wat kan en wat niet kan in een stadion."

"Investeren in diversiteit als je wil ontwikkelen"

Van Eetvelt beseft dat diversiteit in het voetbal een probleem is. "De top van het voetbal is een blankemannenwereld. Als je als sport en als club je wil ontwikkelen, moet je investeren in diversiteit. Dan ga je een heel stuk sneller vooruitgaan. Dan heb ik het over genderdiversiteit, maar ook over culturele diversiteit."

Ondanks de goede intenties zijn acties nog niet voor morgen. "Ik wil heel wat inspanningen doen, maar ik heb momenteel geen masterplan om te lanceren", besluit Van Eetvelt.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.