De Jong: "Anderlecht is Anderlecht niet meer"

WOENSDAG, 3 JUNI 2020, 08:01 - emjomi
Logo Anderlecht-Online

INTERVIEWS - ANDERE Max de Jong verliet half mei na acht jaar RSC Anderlecht. Een beslissing die hij zelf nam nadat hij aan de kant werd geschoven voor Jelle ten Rouwelaar. De Jong wil vooral de goede zaken onthouden na zijn ontslag maar hij zag de club ook meer en meer veranderen sinds de komst van Marc Coucke. 

"Natuurlijk ben ik teleurgesteld na mijn ontslag", begint de Jong zijn relaas, "Maar ik wil vooral de goede zaken onthouden, drie titels, vier keer deelname aan de Champions League. Ik was acht jaar bij de club dus ik mag wel zeggen dat ik het Anderlecht-DNA heb. En toen was het gedaan."

Opgelucht en teleurgesteld

"Ik hou twee gevoelens over aan mijn ontslag: opluchting en teleurstelling. Het eerste omdat ik terug bij mijn familie ben nu en omdat de laatste twee jaar de club zo fel veranderd is. Sinds de komst van Marc Coucke is Anderlecht, Anderlecht niet meer. Het familiale karakter is weg. De sfeer is ook volledig omgeslagen. Iedereen kijkt over zijn schouder en is bang om zijn job te verliezen. En daarom durven ze ook niet meer zeggen wat ze denken."

"Teleurgesteld omdat ik dacht dat ik op die acht jaar tijd toch wat meer krediet had opgebouwd. De bedoeling was eerst ook dat ik in mijn laatste jaar een andere keeperstrainer ging opleiden. Toen Jelle ten Rouwelaar kwam werd duidelijk dat ik eigenlijk niets meer mocht doen. Ik mocht niet eens meer de inhoud van de trianingen bepalen. Toen heb ik de eer aan mezelf gehouden. Ik wilde in mijn laatste jaar niet het vijfde wiel aan de wagen zijn."

Financiële overeenkomst

Toen de Jong aangaf te willen vertrekken begon het moeilijke deel: een financiële overeenkomst vinden. "Dat was geen simpele opdracht. Op gegeven moment bemoeide Vincent Kompany zich ook in die besprekingen en toen was ik het beu. Ik belde naar Michael Verschueren en liet hem weten om een deel van het geld waarop ik recht had te laten vallen. Als je dan nu leest dat ze een kapitaalsverhoging gaan doen, hebben ze mij niet correct behandeld."

Kompany wil te snel vooruit

"De kwaliteiten van Kompany staan buiten kijf, alleen wil hij iets té snel vooruit. Hij kreeg ook geen eerlijke kans als coach, hij dacht ook dat Anderlecht al verder stond."

"De keepers waarmee ik gewerkt heb gaven mij altijd positieve beoordelingen, daardoor bleef ik acht jaar bij de club. Ik ga niet van de daken schreeuwen dat ik de beste ben maar in die acht jaar hebben geen enkele van mijn keepers een spierblessure gehad. Ik gaf hen ook kleine tips om hun zelfvertrouwen te doen groeien."

Afscheidsberichtjes

"Van zowat alle keepers waarmee ik heb samengewerkt heb ik een afscheidsberichtje gekrengen.  Proto, Roef, Kaminski, Sels, Van Crombrugge. Ook van Kudimbana die ooit aan de slag was als derde keeper. Dat deed deugd en zegt genoeg. Ik heb goed werk geleverd."

Bron: HNB (Jürgen Geril)



anderlecht-online forum