Match herspelen? Normaal niet...

MAANDAG, 8 NOVEMBER 2004, 13:49 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

Maandag dient La Louvière via een aangetekend schrijven een klacht in bij de Belgische voetbalbond wegens "het onterechte toekennen van een doelpunt." Bij de 1-1 van Baseggio ontplofte de bal onderweg naar het doel.


En in het reglement (regel twee, paragraaf vier) staat: "Als een bal stuk springt of leegloopt gedurende het spel, moet de wedstrijd stilgelegd worden."
"Om de wedstrijd te hernemen, zal de scheidsrechter de nieuwe bal laten vallen op de plaats waar de eerste bal defect raakte." Ref Gumienny legde de nieuwe bal echter op de middenstip...

De klacht van La Louvière zal behandeld worden door de Centrale Scheidsrechterscommissie. Die moet beslissen of er sprake is van een dwaling van de ref.
Zo ja, dan zal het Sportcomité moeten beslissen om de match te herspelen.
"Geen enkele van de scheidsrechters had iets opgemerkt. Dan kan Gumienny geen dwaling worden aangewreven. Herspelen? Wat mij betreft niet. Zoiets zul je in geen honderd jaar meer meemaken. Het is alsof een bal op de deklat zou blijven liggen", zegt ex-ref Frans Van den Wijngaert.

Robert Jeurissen van de Scheidsrechterscommissie, beaamt dit.
"Volgens de Fifa mogen televisiebeelden alleen gebruikt worden voor disciplinaire kwesties", klinkt het.
"Dit is een technische kwestie. Daarvoor tellen alleen het rapport van de ref en eventuele getuigenissen van spelers en omstaanders. Maar zoals bekend zag de ref de bal niet ontploffen."
Adidas, de fabrikant van de bal: "De bal moet voor de explosie al stuk geweest zijn na een contact met iets scherps. Je kan hem niet kapot trappen."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.