Eleven Sports wint slag om mediarechten Pro League

WOENSDAG, 12 FEBRUARI 2020, 17:37 - Nostak
Logo Anderlecht-Online

ANDERE Na drie lange vergaderingen heeft de Pro League beslist om de mediarechten te verkopen aan Eleven Sports. Het laatste woord is daarover nog lang niet gezegd, want na de stemming beslisten KAA Gent en Antwerp uit de collectieve verkoop te stappen.

Om de mediarechten toe te kennen aan de Engelse mediamagnaten van Eleven Sports was een tweederdemeerderheid nodig, die tweederdemeerderheid werd woensdag gevonden.

De profclubs kunnen daardoor jaarlijks op een som van 103 miljoen euro rekenen. KAA Gent was het daar echter niet mee eens en besliste daarom niet mee te stappen in de collectieve verkoop van de rechten.

Verdeelsleutel

Naast een tweederdemeerderheid was er ook unanimiteit nodig omtrent de verdeelsleutel, de manier waarop de geldsom verdeeld zou worden onder de 24 profclubs uit 1A en 1B. De overgrote meerderheid keurde keerde de verdeelsleutel goed, enkel Antwerp stapte als één van de elf kleintjes (de zogenoemde ‘K11’) niet mee in het verhaal. ‘The Great Old’ wilde meer geld op tafel zien en verlaat daarom de collectieve verkoop.

Gevolgen

De Pro League laat bij monde van CEO Pierre François weten dat verder onderzocht zal worden hoe het proces verdergezet kan worden. In eerste instantie hoopt de vereniging van profclubs alsnog een consensus te bereiken en op die manier Gent en Antwerp mee te laten stappen in de collectieve verkoop. “Desnoods dwingen we het juridisch af”, aldus een furieuze Pierre François.

De tijd begint stilletjes aan wel te dringen, want de tenderprocedure is enkel geldig bij een collectieve verkoop van de individuele rechten. Het is daardoor nog niet 100 procent zeker dat Eleven Sports de mediarechten daadwerkelijk op zak heeft.

Maandagavond leek de spoedvergadering in de Crowne Plaza slechts een formaliteit. Op de Raad van Bestuur werd zelfs een principeakkoord gesloten omtrent de verdeelsleutel, maar Antwerp en Gent keren nu op het laatste moment hun kar.
 

Bron: Sport/Voetbalmagzine (via Belga)anderlecht-online forum