Kompany: "Je leert nooit zoveel als wanneer je een pak slaag krijgt"

ZATERDAG, 16 NOVEMBER 2019, 17:00 - Nostak
Logo Anderlecht-Online

INTERVIEWS Interviews met de Belgische media zijn zeldzaam, maar in het Engelse dagblad 'The Guardian' blikt Vincent Kompany terug op de eerste paar maanden bij RSC Anderlecht. Hij kijkt ook vooruit, en predikt vooral rust. Hieronder een korte recap.

Ajax als maatstaf

Na een mindere competitiestart begint de trein stilletjes aan op de rails te komen. Na een reeks van zeven ongeslagen wedstrijden staat Anderlecht nu op een tiende plaats. Nog steeds ver onder de positie die een club als Anderlecht hoort te bekleden, maar Play-Off 1 komt in het vizier.

"Om het voor de mensen makkelijker te maken om te begrijpen kan je ons het best vergelijken met andere clubs die momenteel een transitie doormaken", begint Kompany. "Helaas is Manchester United hier een goed voorbeeld van. Of Glasgow Rangers, tot voor de komst van Steven Gerrard. Of AC Milan, zelfs een club van dergelijk statuur moet opletten dat ze niet overkop gaat wanneer er geen visie of een plan aanwezig is. Op Anderlecht hebben we heel wat tijd geïnvesteerd om de parameters van deze visie correct af te stellen. Nu moeten we gewoon kalm blijven en het proces doorlopen.", gaat Kompany verder.

"In België is er heel wat te doen geweest over de invulling van mijn rol als speler-manager. De klassieke rol van de manager, en het korte termijn aspect daarvan, is niet wat ik doe. Ik ben ook nog steeds een speler. Maar we hebben een visie en een plan uitgeketekend hoe de club haar identiteit kan herstellen en dichter bij de fans kan staan. Tegelijkertijd willen we in de toekomst proberen te concurreren met de grote teams om ons heen, zoals Ajax en Brugge."

Identiteit en diversiteit

Kompany zegt zich 100% Congolees en 100% Belg te voelen. "Ik worstel niet met blijvende tegenslagen," vervolgt hij. “Ik omhels het. De mooie kant van tegenslag is dat je nooit zoveel kan leren als wanneer je een schop onder je kont krijgt. Die ingesteldheid werd me bijgebracht door vader en moeder. Mijn moeder was een (blanke Belgische) vakbondsleider die altijd gevochten heeft voor de rechten van de hulpbehoevenden. Gerechtigheid was cruciaal voor haar. En als we het hebben over gerechtigheid, mogen we niet vergeten dat mijn vader gevochten heeft tegen het regime van Mobutu. Mijn vader protesteerde in de straten van Kinshasa, waardoor hij veel van zijn medestudenten verloren heeft. Hij moest naar een werkkamp om te vechten voor datgene waar hij in geloofde."

"Mijn wereld is makkelijk in vergelijking met die van mijn vader. Ik probeer gewoon het juiste te doen. Als je de vergelijking maakt met het project bij Anderlecht, vind ik dat dit de juiste weg is om te volgen. Ik heb het geanalyseerd en gecontroleerd en ervoor gezorgd dat het plan volledig haalbaar is. Vanaf dat moment zal er mij niets meer van gedachten veranderen. Ik sluit geen compromissen".

Geduld

Wanneer de club in handen is van een miljardair bestaat het gevaar dat het geduld vroeg of laat op zal geraken. "Iedereen moet begrijpen dat succes op de korte termijn niet gekocht kan worden. Geduld is geen deugd in het voetbal, dat besef ik maar al te goed. Maar in werkelijkheid is het nodig."

De komst van Frank Vercauteren begin oktober betekende een keerpunt voor Anderlecht. Was dit Kompany's beslissing of niet? "Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Alles is in onderling overleg gebeurd. Frank heeft een schat aan ervaring op internationaal en nationaal niveau. Hij is een legende van de club en hij won Europese titels als speler. Hij speelde een halve finale van de Wereldbeker met de geweldige Belgische generatie van Mexico 1986. Dus het terugbrengen van een persoon met zo'n autoriteit was echt belangrijk voor de bescherming van onze langetermijnaanpak."

Er was enige controverse in België toen Kompany werd aangekondigd als hoofdcoach van Anderlecht. “Allereerst moet ik mijn diploma finaliseren. Ten tweede is mijn rol enigszins anders dan hoe de mensen het laten uitschijnen. Ik ben nog steeds een speler, de kapitein van de ploeg, die in de grootste competitie ter wereld heeft gespeeld. In die periode heb ik ook een master economie behaald aan de universiteit van Manchester. Het zou misdadig zijn als ik die kennis niet zou delen in de Belgische competitie. De lange termijntoekomst van Anderlecht zal te allen tijde door mij worden beschermd. Op dit moment speel ik nog steeds en er is geen betere plek om te zijn dan op het voetbalveld. Maar ik concentreer me erop de club te helpen begrijpen hoe ze hun volledige potentieel kunnen realiseren.”, besluit Kompany.Bron: The Guardiananderlecht-online forum