Vercauteren: "Vijftien tot twintig minuten perfect"

ZONDAG, 3 NOVEMBER 2019, 20:45 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Frank Vercauteren maakte na de partij tegen Cercle Brugge een eerlijke analyse. "Twintig minuten speelden we heel goed, daarna was alles mogelijk. De pessimisten zullen zeggen dat we ontsnapt zijn. De optimisten zullen zeggen dat we heel wat kansen creëerden", zo vatte hij de wedstrijd correct samen.

Vercauteren begon de persbabbel met een analyse van de wedstrijd: "We begonnen aan de wedstrijd zoals het moest. Met veel goede dingen. De eerste vijftien à twintig minuten speelden we bijna perfect: gedefensief gaven we niets weg, we zetten druk, creëerden kansen en maakten doelpunten. We controleerden de wedstrijd volledig. Dan valt dat tegendoelpunt en komt de twijfel. Ik zag een gebrek aan frisheid om de intensiteit van voordien te behouden."

"Daarna was alles mogelijk. De pessimisten zullen zeggen dat we ontsnapt zijn. De optimisten zullen zeggen dat we heel wat kansen creëerden. De match kon alle kanten uit. We winnen met 2-1. De manier was zo zo, maar het resultaat blijft belangrijk en nodig. We zijn realist en weten dat we nog werk hebben. We moeten niet dromen. Vandaag hebben we gedaan wat we moesten doen. Wat betreft de VAR-fase: soms is de VAR goed voor Anderlecht, soms niet. Dat is de eeuwige discussie."

Vanwaar kwam weer die angst en twijfel na het tegendoelpunt? 
"Ik weet het niet. Je krijgt wat schrik. Bij 2-0 ga je misschien denken dat het wat rustiger kan. Dat is niet vrijwillig, maar kan gebeuren. Maar het was ook zo dat Cercle een antwoord had gevonden op onze eerste vijftien à twintig goede minuten. Dat alles maakt dat er wat anders werd gereageerd dan in het begin toen alles op rolletjes liep."

Baart de toestand van het veld je zorgen?
"Het mag een reden zijn, maar geen excuus. Dat heb ik ook met de spelers besproken. Het klopt dat het vermoeiender is en kan probleempjes geven, maar het is geen excuus. De staat van het veld maakte vandaag niet het verschil."

Moet het niveau omhoog om Play-Off 1 te halen?
"Natuurlijk. Zelfs al stonden we in de top zes, dan hadden we ons niveau moeten opkrikken om daar te blijven. We moeten niet naar de concurrentie kijken. We moeten match per match zien en kijken naar de weg om in Play-Off 1 te raken. We weten dat daar nog veel werk is. Maar ook als je al bovenaan staat, heb je veel werk om daar te blijven."

Vond je dat jullie vandaag op Play-Off 1-niveau speelden?
"Ja, waarom niet? We speelden twintig minuten heel goed. Is dat voldoende of niet, dat is een andere zaak. Maar er zijn heel weinig ploegen die negentig minuten kunnen spelen zoals wij de eerste vijftien à twintig. Natuurlijk speelden we soms ook op een niveau waar het beter moet en waar je tegen topclubs problemen mee zou krijgen."

Zou een terugkeer van Chadli, Kompany en op termijn Sandler de jonge ploeg kunnen helpen om bij een tegenslag niet zo weg te zakken als vandaag?
"Natuurlijk. Dat zagen we ook in de na-analyse van de wedstrijd tegen Gent. De ervaring van die jongens kan een andere situatie naar voor brengen. Anderzijds zijn dit fanstastische momenten om te leren en daar gaat het nu over. Naar de afwezigen moet je niet kijken. De jonge jongens moeten leren uit hun fouten en wij moeten anticiperen op de fouten die ze eventueel maken, maar niet zouden mogen maken."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.