Erg moeizame zege tegen Cercle

ZONDAG, 3 NOVEMBER 2019, 16:41 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft een broodnodige zege behaald tegen de gedoodverfde degradatiekandidaat Cercle Brugge. Het liep snel 2-0 uit, maar na een tegentreffer van Cercle bleef het beven tot het eindsignaal, zeker toen Cercle-aanvaller Foster onbegrijpelijk naast doel kopte.

Anderlecht startte gretig, maar slordig. Na tien minuten volgde er een goede steekbal van Verschaeren waardoor Taravel Roofe haakte in het strafschopgebied. Roofe scoorde opnieuw vanop de penaltystip. Zonder de bezoekers echt onder druk te kunnen zetten, scoorde Saelemaekers al vrij snel de 2-0 nadat hij mooi vrij werd gespeeld door Kayembe.

In plaats van op dit elan door te gaan, wiegde de dubbele voorsprong Anderlecht echter in slaap. Cercle kreeg meer balbezit, ook al kon het amper dreigen. Maar toen Cobbaut een voorzet zwak verwerkte en de bal pal voor de voeten van Hoggas viel, scoorde hij met een knap vluchtschot de 2-1. Anderlecht probeerde opnieuw om de voorsprong uit te breiden met schoten van Vlap en Kayembe. Na een ongelukkig contact met Donsah werd Dewaele vervangen door Sardella, waardoor Luckassen naar de linkerkant trok. Anderlecht was niet in staat om Cercle nog achteruit te drukken, ook al was het nog een keer gevaarlijk op een counter.

Paars-wit kwam bleek uit de kleedkamer en Cercle eiste opnieuw de bal op. Beide ploegen dreigden met een schot dat resulteerde in een hoekschop. Anderlecht kon daarna iets meer dreigen, maar noch Vlap, noch Saelemaekers konden de 3-1 op het bord zetten.

In minuut 70 kwam de VAR gelukkig maar terecht tussenbeide nadat Foster de gelijkmaker scoorde. De aanvaller had de bal immers uit de handen van Van Crombrugge getrapt. Een behoorlijke wake-upcall voor Anderlecht en daarna volgde er nog een waarschuwing toen Taravel vrij, maar te zwak kon koppen.

In de laatste tien minuten combineerden de ingevallen Chadli en Zulj, maar Hubert redde de trap van de Oostenrijker. Cercle leek op gelijke hoogte te komen, maar de gemaskerde Foster kopte een gemaakt doelpunt onbegrijpelijk naast waardoor Anderlecht door het oog van de naald kroop. In de slotfase toonden Chadli en Zulj zich opnieuw, maar de 2-1 bleef op het bord. Cercle was na de enorme kans van Foster niet meer in staat om een vuist te maken.

Deze drie punten waren absoluut nodig om te klimmen in de rangschikking, maar het spelniveau was bedroevend tegen een zwak Cercle. Het grote aantal blessures van belangrijke spelers begint zwaar door te wegen op het jonge elftal van Vercauteren.