Rutten: "Er moest heel veel veranderen bij Anderlecht"

VRIJDAG, 25 OKTOBER 2019, 10:16 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Voor het eerst sinds zijn ontslag blikt Fred Rutten terug op zijn periode bij Anderlecht. De Nederlander verbaasde zich over heel wat zaken, maar vindt wel dat hij zijn doelstellingen gehaald heeft. "Ik had één opdracht gekregen: Play-Off 1 halen. De kwaliteit voor meer, was er niet. En inderdaad: ons voetbal was niet Anderlecht-waardig."

Volgens Rutten gaf hij na de winterstage al aan dat beter doen dan plaats zes heel moeilijk zou worden. "Mijn team was niet stabiel", aldus Rutten. Op het nippertje schaarde Anderlecht zich bij de eerste zes. "Ik heb allerminst een schoonheidsprijs verdiend. Ons voetbal was niet Anderlecht-waardig. Maar we hebben het gehaald."

"Ik was niet de man die Anderlecht kon veranderen"

Van bij zijn komst verbaasde Rutten zich over heel wat zaken en die ergerden hem. Zo moest hij zijn vingerafdrukken geven om binnen te kunnen in Neerpede. "Maar had ik niet ingegrepen, dan had dat drie dagen geduurd en was ik technisch werkloos", zo klinkt het. Ook dat informatie langs alle kanten naar buiten lekt, zat de coach dwars. "Waarom gesloten trainingen? De pers schreef daags nadien tot in detail wat we gedaan hadden."

Het meest frappant vond Rutten de wedstrijd op Standard die gestaakt werd na incidenten met de supporters. "Ik wist niet wat ik zag. Dat heb ik moeten verwerken." Het verhaal gaat dat op dat moment spelers stonden plezier te maken in de spelerstunnel en dat Rutten hen wilde straffen met een verwijzing naar de B-kern. Veel wil de coach hier niet over zeggen, wel dit: "Ik ben niet gewoon dat je vrolijk kan zijn op een donkerzwarte avond voor je club. Ik wilde een signaal geven om de kleedkamer op één lijn te krijgen." Michael Verschueren weigerde omdat de betrokken spelers teveel kapitaal vertegenwoordigden. "Daar komt het op neer", bevestigt Rutten.

Dat laatste speelde volgens Rutten mee in zijn beslissing om er in april de brui aan te geven. "Ik was niet de persoon die Anderlecht kon veranderen en volgens mij moest er net heel veel veranderen." Rutten vond onder meer dat de top van Anderlecht weinig ervaring in het voetbal had. "Anderlecht wordt geleid door capabele mensen, maar ze waren te weinig in aanraking gekomen met de absolute voetbaltop." Volgens Rutten is het dan normaal dat er fouten gemaakt worden en die vertragen het proces.

"Ik heb medelijden met Kompany"

Rutten is Anderlecht niet uit het oog verloren. Hij bekijkt nog bijna elke wedstrijd. "Het huidige Anderlecht heeft meer kwaliteit dan vorig seizoen", aldus Rutten. "Ik heb veel respect voor Kompany, maar leiding geven aan een hele club, dat is verdomd moeilijk. Ik heb medelijden met hem, hij wil het beste voor Anderlecht."

De komst van Frank Vercauteren vindt Rutten een goede zaak. Het ontslag van Arnesen veel minder. "Hij heeft verstand van de materie. Ik zou naar hem geluisterd hebben in plaats van hem te ontslaan. Anderlecht komt terug. Het zal alleen tijd vragen."

 



anderlecht-online forum