Cijfers Anderlecht zoals verwacht in het rood

DONDERDAG, 24 OKTOBER 2019, 18:54 - TCV
Logo Anderlecht-Online

ANDERE De financiële toestand van Anderlecht raakte eerder bekend dan verwacht. De toestand blijkt ook ernstiger te zijn dan verwacht, al zal vermoedelijk niet iedereen verrast zijn door de situatie.

Anderlecht zou 27 miljoen euro boekhoudkundig verlies hebben geboekt in het jaar 2018-2019. Dat zou ongeveer twintig miljoen meer zijn dan een jaar geleden. Dit grote verlies heeft te maken met verschillende elementen.

Ten eerste heeft Anderlecht maar liefst bijna veertig spelers onder contract, waarvan heel veel uitgeleende spelers met geen of weinig toekomst bij Paars-wit. Veel van die uitgeleende spelers kunnen worden ondergebracht onder de noemer miskoop (denk aan Sanneh, Milic, Vranjes ...) en de vraag is dan ook of deze spelers nog veel gaan opleveren wanneer ze eventueel verkocht kunnen worden in de toekomst.

Ten tweede zijn er de laatste maanden heel wat leden van de staff aangeworven en ook weer ontslagen, zodat er regelmatig hoge ontslagpremies moeten worden betaald. Onder andere Weiler, Devroe, Rutten, Vanhaezebrouck en Arnesen kregen (of krijgen) heel wat centen na hun vertrek bij Paars-wit.

Ten derde speelde Anderlecht vorig jaar slechts Europa League en daarin werd het voor het eerst ook uitgeschakeld voor nieuwjaar. Het missen van het Champions League-geld werd dan weer gecompenseerd door het transfergeld van Dendoncker (bijna 15 miljoen euro).

Anderlecht heeft dus boven zijn stand geleefd de laatste seizoenen en deze zomer werd er al een enorme inspanning geleverd met het halen van spelers als Kompany, Nasri, Vlap en Chadli. Het zie er niet naar uit dat deze toestand snel zal veranderen. Er werd immers al recent een kapitaalsverhoging goedgekeurd en de Champions League halen, lijkt momenteel eerder op een sprookje dan op de realiteit. Een troostprijs is dat de transfer van Bornauw naar FC Köln nog volgend jaar moet worden ingeboekt.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum