"Pablo heeft gevochten als een leeuw"

DONDERDAG, 31 MAART 2011, 15:16 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Maandag verloor Anderlecht-belofte Pablo Montes Suarez definitief de strijd tegen leukemie. In Het Nieuwsblad doen zijn ouders vandaag hun verhaal. "Die ellendige ziekte stond in de weg van Pablo's jeugddroom: het eerste elftal."


Pablo Montes Suarez speelde het grootste deel van zijn jeugd voor FC Brussels. "Daar kwam Anderlecht hem op zijn 17e weghalen. Hij was net als ik ongelooflijk trots. Anderlecht was een droombestemming", zo vertelt vader Aquilino, die in het Spaanse Gijon werd geboren.

Voormalig beloftencoach Johan Walem en diens assistent René Peeters geloofden erg in de jonge middenvelder. "Zij vergeleken hem qua stijl met de Argentijnse spelverdeler Riquelme. Al had hij ook iets van Enzo Scifo. Defensief had hij nog werk, maar hij was een creatieve speler. Altijd aanvallend ingesteld. Zijn dribbel was fabelachtig, zeker als hij van op de flank naar binnen kon snijden."

Oktober 2009: leukemie wordt ontdekt

Alles liep naar wens voor Pablo, tot in oktober 2009 aan het licht kwam dat hij aan leukemie leed. "Uit onschuldige testen op de club bleek dat er iets grondig mis was. Onderzoek bracht een vreselijke ziekte aan het licht: bloedkanker."

"Pablo heeft zware chemotherapie ondergaan. Hij vocht als een leeuw en was vastbesloten om terug te keren", zo vertelt zijn vader. De voorbije zomer leek de ziekte overwonnen en fervent gesteund door René Peeters stortte de 20-jarige jongen zich weer op het voetbal.

"Hij was enorm gretig, blij als een kind en ging er vol voor. Hij was ambitieus en begon daarnaast ook marketing te studeren. Pablo had zoveel zin om het leven te ontdekken. Wedstrijden spelen kwam nog te vroeg, want hij was heel wat spiermassa kwijt. Maar hij was niet te stoppen", aldus papa Aquilino.

"Strijd was niet te winnen"

In oktober vorig jaar volgde echter een nieuwe mokerslag: de kanker was terug en deze keer veel agressiever. "Pablo wou niet toegeven aan de ziekte die zijn leven naar de vaantjes hielp. Hij vocht en vocht, maar het was een strijd die hij nooit kon winnen."

Enkele weken geleden belde Barcelona-vedette David Villa nog met Montes Suarez om hem moed in te spreken. Hij kreeg een shirt dat Villa had gedragen met de Spaanse nationale ploeg. Dit shirt droeg hij ook toen vrienden en familie hem gisteren in het funerarium van Vorst kwamen groeten. "Hij zou het zo gewild hebben", zegt zijn vader.

"We hadden hem nog een laatste citytrip naar Madrid beloofd. Om naar een wedstrijd van zijn droomclub Real te gaan kijken. (stilte) Het is er nooit meer van gekomen."



anderlecht-online forum