Dubbelinterview Van Holsbeeck en François

WOENSDAG, 30 MAART 2011, 10:59 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Komend weekend beginnen Anderlecht en Standard de play-offs met een onderling duel. Sport/Voetbalmagazine pakt vandaag uit met een dubbelinterview met Herman Van Holsbeeck en Pierre François. Wij verzamelden de strafste quotes.


Vanwaar komt de spanning die er de jongste jaren hangt tussen beide clubs?

Van Holsbeeck: “De winnaar van de testmatchen plaatste zich direct voor de groepsfase van de Champions League. Voor een Belgische club hield dat toch geen kleine financiële implicaties in. Daarna had je de affaire met Witsel en Wasilewski . Beide factoren hebben de goede verstandhouding die er was, geen goed gedaan.”

François: “Ik wil geen olie meer op het vuur gooien, maar over die testmatchen zijn toen verklaringen afgelegd die in het andere kamp nogal slecht zijn onthaald. Daarna was er de affaire-Van Damme , waarvan ik overtuigd ben dat niet de clubleiding aan de basis lag. En dan kwam de belangrijkste zaak, die met Witsel en Wasilewski. Maar destijds was het mijn taak om Axel Witsel te steunen.”

Het grootste deel van het gesprek ging uiteraard over de competitieformule

Van Holsbeeck: “Als Roger Vanden Stock of ik een beetje macht had, waren de problemen van ons kampioenschap in twee minuten opgelost. Iedereen is voor een competitie met zestien ploegen. Daarover bestaat unanimiteit. Ook over twee dalers en twee stijgers, en een play-off van tien speeldagen tussen de eerste zes, zónder halvering van de punten. Het enige probleem is dat de ploegen van plaats zeven tot veertien zes weken vroeger dan de rest klaar zijn. Daarvoor zijn wij bereid te betalen. Heel simpel, maar men wil het niet.”

François: “België is volgens ons te klein voor een groter kampioenschap. Dus als de keuze gaat tussen zestien of achttien ploegen, dan is Standard voor zestien. Wij hadden een voorstel, maar dat is afgewezen. Wij zijn van het principe dat je een kampioenschap best zo eenvoudig mogelijk houdt. Vijftien matchen thuis, vijftien op verplaatsing. Dus zonder play-off. In ons voorstel zat de herinvoering van een Ligabeker, waarvan de winnaar het laatste Europese ticket kreeg.”

Van Holsbeeck: “Een ander probleem is de tweede klasse. Roger Vanden Stock is direct bereid om hen tien miljoen euro te betalen, maar neen: ze zijn tegen Anderlecht. Tweede klasse moet eens goed de rekening maken alvorens te zeggen dat ze dat geld niet moeten. Hun clubs staan bijna allemaal aan de rand van het failliet.”

François: “Als twee derde van de clubs stemt voor een kampioenschap met play-offs, leggen wij ons daarbij neer. Wat niet wil zeggen dat we afstand doen van onze overtuiging dat een eenvoudig kampioenschap het beste is. Het klopt trouwens dat ik door Dirk Degraen van Genk werd uitgenodigd voor een vergadering met de G4 en ik heb neen gezegd (Standard-voorzitter D’Onofrio had onlangs verklaard dat Standard niet was uitgenodigd en was hier verontwaardigd over, red.). We hebben cavalier seul gespeeld om een boodschap te laten doordringen en hebben nooit willen marchanderen. Daar verdienen we respect voor."

Ook over het televisie-contract spraken beide managers

François: “Tot nog toe is er altijd gekozen voor een collectieve verkoop van de rechten door de Pro League. Wij hebben altijd benadrukt dat het uitgangspunt is dat iedere club eigenaar is van zijn eigen thuiswedstrijden. Mijnheer De Witte heeft onlangs gevraagd om, met zijn pet van voorzitter van de Pro League, aan tafel te kunnen zitten met de verschillende zenders. Namens Standard heb ik gezegd dat ik erbij wil zijn zolang niet duidelijk is of de rechten collectief zullen worden verkocht. Ik wil onze belangen vrijwaren.”

Van Holsbeeck: “De eigenlijke vraag was volgens mij of Standard zijn rechten in de gemeenschappelijke pot zal steken. Ja of neen? Ik ben zeker dat vijftien clubs dat op de volgende vergadering zullen doen.”

François: “Herman is daar blijkbaar van overtuigd. Dan weet hij meer dan ik, maar stel dat het zo is, dan nog is het te vroeg om al te zeggen of Standard zijn rechten aan de Pro League zal afstaan. Ik denk dat we het recht hebben om pas op het eind te laten weten of we meedoen of niet.”

Bij de onderhandelingen over het vorige tv-contract drie jaar geleden zouden Anderlecht en Gent één miljoen euro hebben betaald om Standard mee aan boord te krijgen. Klopt dit?

François: “Ah , dat is een delicaat onderwerp."

Van Holsbeeck: “Er was een voorstel waarin 99 procent van de clubs zich kon vinden. Luciano D'Onofrio vond dat hij meer moest hebben. Eens te meer heeft Roger Vanden Stock toen, samen met Ivan De Witte, zijn solidariteit getoond. Er was nog één miljoen euro aan commerciële rechten dat zou worden verdeeld onder de eerste vijf. Anderlecht en Gent hebben hun deel laten vallen ...”

François: “... om het te verdelen onder de andere drie: Genk, Brugge en Standard. Dat klopt. Maar vergeet niet dat Anderlecht en Gent allebei een stuk sponsoring krijgen van Belgacom. Genk, Brugge en Standard níét. Dan begrijp je die geste al wat beter."

Van Holsbeeck: “Belgacom is al veel langer sponsor van Anderlecht dan dat het de voetbalrechten bezit.”




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.