Anderlecht in september weer naar het BAS

WOENSDAG, 14 AUGUSTUS 2019, 07:39 - TCV
Logo Anderlecht-Online

ANDERE Op 12 september moet Anderlecht zich voor de tweede maal in korte tijd gaan verantwoorden voor het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport) weet Het Nieuwsblad. Het gaat om de spreekkoren "Alle boeren zijn homo's" die werden gezongen in de match op 4 april tegen Club Brugge.

Anderlecht kreeg oorspronkelijk geen straf voor de gezangen, maar het parket van de KBVB tekende beroep aan. Zo kan Paars-wit opnieuw richting BAS, waar het zich een maand geleden met succes wist te verdedigen in verband met de supportersproblemen in Standard tijdens de play-offs.

De Geschillencommissie Hoger Beroep legde wel een boete van 1.000 euro op aan Anderlecht, maar dat was niet voor de liederen. Er werd toen vastgesteld dat "De woorden boer en homo louter benamingen zijn van een specifieke bevolkingsgroep, zonder discriminerende connotatie”.

Ook Club Brugge maakte eerder een gelijkaardige situatie mee. Zij werden vrijgesproken door de KBVB voor "Alle joden zijn homo's" in dezelfde wedstrijd, maar kreeg van het BAS een voorwaardelijke boete vanwege de mogelijke belediging van de holebigemeenschap. Er wordt verwacht dat Anderlecht een gelijkaardige 'straf' mag verwachten.

De supporters zullen in de toekomst dus bijzonder inventief moeten zijn als ze nieuwe geuzennamen of -liederen gaan bedenken voor tegenstanders en het risico niet willen lopen dat er weer een andere 'gemeenschap' zich beledigd zou kunnen voelen.Bron: Het Nieuwsbladanderlecht-online forum