Coucke: "Nu wachten tot het eten klaar is"

MAANDAG, 12 AUGUSTUS 2019, 08:15 - TCV
Logo Anderlecht-Online

INTERVIEWS Voorzitter Marc Coucke heeft met journalist Pieter-Jan Calcoen van Het Laatste Nieuws gesproken over de start van het nieuwe Anderlecht, enkele dagen na de uithaal van Roger Vanden Stock. Coucke sprak over de nieuwe kern en over de vernieuwde filosofie bij Anderlecht.

Chadli
De voorzitter stak van wal over de nieuwste aanwinst, Nacer Chadli. "Onze jeugd is top en Jean (Kindermans) en zijn staf leveren goed werk." zegt Coucke. Hij gelooft in de kwaliteiten van de jeugdspelers en noemt hen de Rode Duivels van de toekomst. Maar hij beseft ook dat ze ervaring nodig hebben om hen te helpen. De voorzitter noemt Chadli geen 'stunt', maar een speler die past in het systeem. "We willen niet stunten, we willen doen wat juist is", aldus Coucke.

Geduld
Uiteraard kwam ook de qua punten tegenvallende twee op negen aan bod. Coucke benadrukt dat het project al verder staat dan gepland. "Toen we enkele maanden geleden voor het eerst met Kompany praatten, hadden we nooit durven hopen om al zulke resultaten te boeken", zegt de voorzitter. Hij somt alle nieuwe aanwinsten op die voor de nodige kwaliteiten moeten zorgen in de kern. In combinatie met spelers als Amuzu, Doku, Verschaeren en Sardella moet dat resultaat opleveren. "Alle ingrediënten zijn er om een lekker gerecht te maken. Het is nu enkel wachten totdat het eten op tafel staat", aldus Coucke.

Coucke vraagt tijd, want de puzzel zal niet meteen helemaal in elkaar passen. "Spelers als Chadli kan je ook niet in het begin van de transferperiode halen", vervolgt hij. "Ze zijn ook nog niet helemaal klaar. Ook Sandler zit nog niet op zijn beste niveau". Niet vergeten dat we ook nog met enkele blessures zitten. De voorzitter haalt Dimata, Roofe en Lokonga aan (ook Najar en Bakkali liggen nog in de lappenmand, nvdr.).

"Uiteraard gaan we nu wat spelers laten gaan als iedereen er beter van wordt", vervolgt de voorzitter. Hij benadrukt dat qua inkomende transfers het huiswerk gedaan is (ook al lijkt de speling in de defensie bijzonder dun). "We willen de jeugd niet blokkeren. Hun evolutie is prioritair voor ons", aldus Coucke.

Klassement
De voorzitter is zeker ambitieus en wil zo hoog mogelijk eindigen. Maar hij beseft dat dit met vallen en opstaan zal gebeuren. De eigen jeugd moet spelen, aangevuld met topspelers die hen kunnen helpen. "Ook bondscoach Martinez geniet echt van onze jonge spelers", beaamt Coucke. Hij ondervindt dat de fans weer enthousiast zijn over Paars-wit en hij zegt dat hij al heel veel mails heeft gekregen. "Ze voelen iets dat ze de laatste tien of vijftien jaar niet meer hebben gevoeld", zegt hij.

De uitstraling van de Jupiler Pro League is ook toegenomen, volgens Coucke. Dat bewijst de terugkeer van drie Rode Duivels. Hij heeft ook Club Brugge meteen na de transfer van Mignolet gefeliciteerd.

Positivisme
“We hebben nu rust nodig. We weten wat we aan het doen zijn en ik wil niet langer dat men dit idee ondermijnt.” zegt Coucke. Zo reageerde hij kort, maar krachtig op de kritiek die zijn voorganger Roger Vanden Stock vrijdag had geuit in De Morgen. Coucke was aangedaan door de woorden van Vanden Stock. “Anderlecht verdient dit niet”, vindt de voorzitter.

Coucke gaat verder en zegt dat hij met zijn reactie ("Zakken gevuld, lijken of belangenvermenging weggemoffeld en nu maar columns schrijven, interviews geven en geruchten/leugens verspreiden.") niet enkel Vanden Stock viseerde, maar ook ex-coach Hein Vanhaezebrouck. Toen reageerde hij niet op de insinuaties, maar nu vond hij dat het genoeg was geweest. “Vanden Stock heeft een correcte prijs gekregen voor de club en we hebben geprobeerd om hem betrokken te houden bij Anderlecht”, zegt Coucke. Daarom vindt de voorzitter de uithaal van Vanden Stock zeer spijtig, vooral omdat het niet klopt.

Na de heisa besluit Coucke om vooruit te kijken: “De toekomst van Anderlecht oogt prachtig. Dat is wat nu telt.”Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum