Ajax leert Anderlecht les in efficiëntie

VRIJDAG, 18 FEBRUARI 2011, 08:09 - Garrincha

Anderlecht mag een kruis maken over de volgende ronde na 0-3 verlies tegen Ajax. Een krampachtig paars-wit wrong een handvol uitstekende kansen de nek om en miste een penalty. Ajax was efficiënter en puurde 3 goals uit 4 kansen.

Anderlecht begon sterk aan deze wedstrijd waar het zo veel van verwachtte. Na nog geen vijf minuten zette Boussoufa Lukaku alleen voor Stekelenburg, maar de jonge spits liet de bal te ver van zijn voet springen. Nadat El Hamdaoui net naast had geknald, volgde een tweede grote kans voor de thuisploeg. Nu was het Suarez die alleen voor Stekelenburg kwam, maar ook nu was de Ajax-doelman de baas.

Geen twee zonder drie en het was Kanu die de derde grote Anderlecht-mogelijkheid de nek om wrong. Suarez legde perfect terug, maar Kanu miste zijn schot half zodat Van der Wiel nog kon wegwerken. Zoals zo vaak in voetbal werden deze missers cash betaald. Op het half uur kopte de Belg Alderweireld een corner voorbij Proto nadat Kanu hem te veel ruimte had gelaten. Stekelenburg ranselde nog een schot van Boussoufa uit de kruising en zo ging Ajax gevleid met 0-1 de rust in.

Na de pauze kreeg Anderlecht al snel een nieuwe goede doelkans. Na een mooie ren van Suarez op links kopte Gillet naast de kruising. Even later kreeg Anderlecht nog een betere mogelijkheid om te scoren: Enoh tikte Boussoufa aan in de zestien en Rocchi floot strafschop. Wasilewski zette zich achter de bal, stuurde Stekelenburg naar links, maar trapte de bal boven de rechter winkelhaak over doel.

Waar Anderlecht pijnlijk in faalde, deed Ajax met de ogen dicht: scoren. Alderweireld stuurde Eriksen diep, die tikte de bal voorbij Proto en trapte mooi in doel. Niet veel later hield Proto El Hamdaoui van de 0-3, maar het was slechts uitstel. Bij een nieuwe poging glipte de Marokkaan door de buitenspelval en hij plaatste de bal keurig voorbij Proto in de verste hoek: 0-3 en wedstrijd gespeeld.

De laatste twintig minuten speelde Ajax de wedstrijd rustig uit en was Anderlecht te aangeslagen om nog iets klaar te maken. In het spel moest Anderlecht, zeker voor de 0-2 viel, niet onderdoen, maar de Nederlanders toonden wel waar het in het Europese voetbal om draait: elke zuurverdiende doelkans afwerken.