Anderlecht scoort financieel 4/10

DINSDAG, 26 MAART 2019, 07:15 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

ANDERE - ANDERE Het Nieuwsblad pakt vandaag uit met een analyse van de jaarrekeningen van de zestien eersteklassers vorig seizoen. Anderlecht maakte in 2017-2018 een verlies van 6,4 miljoen euro. Cijfers die vanaf volgend seizoen sportief problemen kunnen opleveren.

Dat je als speler bij Anderlecht het best verdient, is geen verrassing. Vorig seizoen verdiende de gemiddelde profspeler bij Anderlecht 621.424 euro. Dat is 22.000 euro minder dan het seizoen voordien. Dit is een gemiddelde van alle spelers met een profcontract, dus ook de jongeren.

Tegenover dit hoge salaris stonden geen topprestaties. Dat maakt dat van alle eersteklassers Anderlecht het meeste salaris betaalt per punt: 634.188 euro. Club Brugge volgt in deze rangschikking als tweede met 364.867 euro. Waasland-Beveren haalt de hoogste loonefficiëntie. Zij betalen slechts 140.463 euro salaris per punt.

Verder blijkt dat Anderlecht vorig seizoen een eigen vermogen had van 8,3 miljoen euro. Daarmee moet het enkel de vier andere clubs van de G5 laten voorgaan. 

Finciële gezondheid: 4/10

In de economie bestaan er parameters om te meten of een bedrijf gezond is. Het Nieuwsblad paste deze toe op de profclubs en Anderlecht scoort hierbij 4/10. Daarmee is het tiende op zestien.

De 6,4 miljoen euro van vorig seizoen kan paars-wit in de problemen brengen. Vanaf volgend seizoen voert de Pro League een Financial Fair Play in. Daarbij mag het verlies over drie seizoenen niet meer zijn dan 5 miljoen euro. Momenteel moeten vijf eersteklassers opletten, daarbij ook Anderlecht.

Bij een overtreding van deze regel kunnen punten worden afgetrokken of kan de club tv-inkomsten mislopen.

Bron: Het Nieuwsblad (Dimitri Thijskens)anderlecht-online forum