Wat zijn de financiële gevolgen van play-off 2?

DINSDAG, 5 FEBRUARI 2019, 15:52 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Het feit dat RSC Anderlecht het seizoen afsluit in play-off 2 is niet ondenkbaar. Een vlug rekensommetje leert ons dat paars-wit vier van zijn zes laatste wedstrijden moet winnen om play-off 1 veilig te stellen. Maar wat zijn de financiële gevolgen van play-off 2? Het Nieuwsblad zocht het uit. 

Eerst en vooral zou het voor Anderlecht een enorm gezichtsverlies zijn om in play-off 2 te moeten spelen. En ook voor de supporters zal dat een zware klap zijn. En wat met de abonnees, zijn betaalden immers voor play-off 1. Al staat dat niet expliciet op hun abonnement vermeld. 

Abonnementen

Het is nu al merkbaar, het Constant Vanden Stock Stadion loopt niet echt meer vol bij thuiswedsrijden. Wat gaat dat geven in play-off 2 ? Bovendien hebben de abonnees eigenlijk ook betaald voor wedstrijden in play-off 1 en niet voor wedstrijden tegen pakweg Lommel en Beerschot Wilrijk. Men zal dus toch even moeten nadenken over een compensatie voor de abonnees. Geld terugstorten is eigenlijk ondoenbaar, maar men kan wel een bedrag storten op de cashless payment card waarmee de supporters drank en eten kunnen kopen in het stadion. Op voorwaarde natuurlijk dat zij ook volgend seizoen nog naar het Astridpark afzakken. 

Europees voetbal

Men kan in play-off 2 nog Europees voetbal halen en dat is al bijna verplicht. Anderlecht speelt al 56 jaar op rij Europees voetbal. Het zou dus nóg meer gezichtsverlies zijn, ook in Europa. Al zal het ook geen gemakkelijke opdracht zijn om in play-off 2 Europees voetbal af te dwingen. Krijg je je spelers nog gemotiveerd tegen de kleinere clubs die op hun beurt super gemotiveerd zullen zijn om tegen paars-wit te spelen. 

Sponsor- en tv-geld

We hadden het al over gezichtsverlies voor de club, maar dat is ook voor de grote sponsors van Anderlecht het geval. Sommige topsponsors hebben resultaatsclausules in hun contracten staan. Zo betaalt shirtsponsor BNP Paribas meer als paars-wit kampioen wordt dan als het lager in het klassement eindigt. Wat zal dat geven buiten de top zes?

En dan nog het tv-geld. Dat wordt berekend op basis van verschillende parameters. Zo is het klassement van de laatste vijf jaar een belangrijke sleutel. En in die vijf jaar is Anderlecht, tot hiertoe, maar één keer kampioen geweest. Een lage eindklassering die ze nog vijf jaar moeten meedragen. 

Uitgaande transfers 

Een speler die uitblinkt in play-off 1 zal de interesse van buitenlandse clubs aanwakkeren. Maar één die uitblinkt in play-off 2, daar liggen de clubs niet wakker van. Het wordt dus moeilijk om spelers te verkopen voor een mooi bedrag. Nochtans is dat nu juist wat Anderlecht nodig heeft. Een paar binnenkomende miljoenen. Door een uitgaande transfer of door de Champions League

Ongeveer 3 miljoen euro verlies

Het overkwam AA Gent in 2014. De Buffalo's leden toen een verlies van ongeveer drie miljoen euro. En dat is ook het bedrag dat play-off 2 aan paars-wit zal kosten. En dan nog gezwegen van de vernedering op sportief vlak.





Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.