"Sportjournalisten, spaar de jeugd in de laatste maanden school"

DINSDAG, 29 JANUARI 2019, 14:36 - emjomi
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Yari Verschaeren zit in zijn laatste jaar Economie-Wiskunde op het Sint-Niklaasinstituut te Anderlecht. De Standaard pakte in een artikel uit met een oproep richting de school om de jonge middenvelder wat te sparen in zijn laatste maanden school. Het Sint-Niklaasinstituut gaat daar graag op in en kaatst de bal terug richting pers, een mooi "recht van antwoord".

De jonge Verschaeren wordt sinds zondag overladen met lof na zijn sterke wedstrijd in het Astridpark. Hij combineert zijn voetbalcarrière met school en zit in zijn laatste jaar. De Standaard publiceerde in een artikel een warme oproep aan de school om Verschaeren in de laatste maanden wat te sparen met zijn schoolwerk. De school reageerde op die oproep en kaatste de bal meteen terug. Een actie die ons meteen veel respect doet hebben voor het Sint-Niklaasinstituut.

"Een warme oproep van De Standaard aan SNI. Wij kaatsen die bal graag in 1 tijd terug.

Toen RSCA een tiental jaar geleden op zoek ging naar een ASO-school om hun Purple Talents project uit te bouwen, vonden ze in SNI een gedroomde partner. Een school met sterke reputatie op enkele kilometers van het Astridpark die over een ruime sportinfrastructuur beschikt en een mooi palmares op het vlak van voetballegendes. Paul Van Himst, Franky Vercauteren, Jef Jurion, … zelfs Rik Coppens liep hier ooit school.

Wij zijn dan ook graag mee aan boord gestapt, al wisten we dat zo’n samenwerking ook van de school bijzonder veel zou vragen. Zo wordt het vierde lesuur dagelijks vrijgeroosterd om voor 40 jonge talenten een extra middagtraining in te lassen. Achtste lesuren worden ingericht om via begeleide studie de verloren leerstof in te halen en ‘anderhalve leraar’ wordt vrijgemaakt om zich exclusief te wijden aan onze voetballers. Materiaalruimtes, kleedkamers en een synthetisch voetbalveld worden ter beschikking gesteld van de club. Toetsen en examens worden verschoven omdat deze tieners op een doorsnee weekdag naar Barcelona of Kiev vliegen voor een voetbalwedstrijd.

Allesbehalve evident voor een schoolteam, maar evenmin voor de medeleerlingen. Want wat zeg je tegen leerlingen die wekelijks vele uren besteden in jeugd- en sportverenigingen of kunstacademies en niet op eenzelfde behandeling kunnen rekenen? En hoe behoed je jonge voetballers ervoor om in hun jeugdige enthousiasme naast hun dure voetbalschoenen te gaan lopen? Het is een delicate evenwichtsoefening die wij als school dagelijks maken.

En we doen dat met plezier! Want die grote inspanningen zijn zonder twijfel wederzijds. Het leven van onze jonge talenten is allesbehalve de glitter and glamour die de clichés er vaak van maken. Dit is ook een verhaal van heel jong thuis wegtrekken naar de onbekende omgeving de grootstad, het zeven-uur-les-plus-huiswerk-ritme van een doorsnee scholier combineren met 4u intensieve training per dag om ’s avonds laat thuis te komen, in een gastgezin.

Het is een jeugd zonder jeugdbeweging, weekends zonder uitgaan, schooljaren zonder schoolreizen, … bloed, zweet en tranen. Dat laatste zeker voor de grote meerderheid die uiteindelijk niet de sportieve top bereikt, geen profvoetballer wordt, maar dankzij ons project wel een sterk diploma op zak heeft om aan hogere studies te beginnen.

Yari en zijn collega’s waren vanmorgen om 8.30 uur op school. Ze hebben nog een paar zware maanden voor de boeg. Maar velen deden het hen intussen voor. Daarom doen wij graag op onze beurt een warme oproep aan sportjournalisten, aan de club en de supporters: spaar hen in de laatste maanden van hun schoolcarrière.

PS: Maar laat dat zeker de euforie niet temperen na zijn prachtig doelpunt van afgelopen zondag, ook wij gingen los door het dak van het Astridpark. 😉"





Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.