Vrije Tribune: Wie wordt/worden de nieuwe trainer(s)

VRIJDAG, 4 JANUARI 2019, 16:47 - Libero
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES De webpoll van gisteren stelde een paar moeilijke, doch intrigerende vragen.
Moet de nieuwe coach de Belgische competitie kennen?  Mag het een minder grote naam zijn? Moet hij een Anderlecht-verleden hebben?
 

Ik zou twee maal ja antwoorden, en op de derde vraag zou ik antwoorden: eventueel, als het enigszins kan.
 
Ik moet zeggen dat ik hier al veel namen gelezen heb de laatste weken, veel Hollanders, en ook Belgen: Vercauteren, Mazzu, Scifo, Belhocine, De Roeck, De Boeck, zelfs Dury en Brys.
 
Wat me verwondert, is dat er geen enkele suggestie was om het eens met een duo te proberen. 
 
Terwijl uit de vele commentaren van de voorbije weken ook bleek dat menigeen nog heimwee koestert naar het duo Dockx-Vercauteren, die in september 1998 onder hun beidjes overnamen van de toen pas ontslagen Arie Haan.
 
(Het is overigens opvallend hoeveel parallellen er nu zijn met dat dramatische najaar van 1998.)
 
Voor wie het zich niet meer zo goed herinnert: de start van het seizoen 1998/1999 was voor Anderlecht desastreus, en in vele opzichten vergelijkbaar met wat we de voorbije maanden meemaakten.
 
In de beker van België was de eerste ronde al fataal: de tweedeklasser Denderleeuw bleek te sterk.
 
Ook in Europa was de exit reeds na de eerste ronde een feit: roemloos uitgeschakeld door de Zwitserse Grasshoppers uit Zürich, niet echt een Europese grootmacht, me dunkt.
 
En in de competitie stonden we in die rampzalige septembermaand laatste, met 2 punten uit 5 matchen, na o.a. een vernederende 6-0 nederlaag op Westerlo.
 
Het was zonneklaar dat de toenmalige coach, Arie Haan, het elftal op geen enkele manier op de rails kreeg, en daarom werd in september besloten om de kans te geven aan het duo Dockx-Vercauteren.
 
Twee voetbaldieren, die het huis door en door kenden, maar die op dat moment nog geen namen waren in het trainerswereldje, en geen van beiden wezenlijke ervaring hadden als T1.
 
Dockx was sedert 1983 onafgebroken assistent geweest van o.a. Van Himst, Goethals, Haan en Boskamp. 
 
Vercauteren had er 1 jaar als hoofdtrainer opzitten in tweede klasse, bij KV Mechelen, en was in de zomer van 1998 door Anderlecht terug naar het Park gehaald om de functie in te vullen van … jeugdcoördinator.
 
Maar ondanks hun nog niet zo grote “reputatie” kregen die twee, Dockx en Vercauteren, het elftal uiteindelijk wel weer op de rails, in die mate zelfs dat wij tegen het einde van dat seizoen voetbal brachten dat de perfectie benaderde, met o.m. een onvergetelijk mooie 0-6 op Standard, en een 2-5 op het veld van de latere kampioen Genk.
 
Uiteindelijk strandden we dat jaar op de derde plaats, op 3 punten van Genk, maar met een betere start hadden de andere clubs vermoedelijk niet eens op de foto gestaan.
 
Dockx kreeg na dat seizoen een nieuwe functie bij de scouting, Vercauteren kreeg een verlengd contract als assistent-trainer en als “bewaker van de lijn van de club”. 
 
Overigens ben ik er tot op vandaag van overtuigd dat daar en toen, door het duo Dockx en Vercauteren, de basis werd gelegd voor de twee volgende seizoenen onder Anthuenis, met 2 titels, en een CL-campagne om koude rillingen van te krijgen.  
 
Achteraf beschouwd was dat seizoen 1998/1999 één van de mooiere bladzijden in de geschiedenis van de club, en daarom valt het me wat tegen dat vandaag blijkbaar een dergelijk scenario niet eens overwogen wordt. 
 
Nochtans, twee weten meer dan één, toch? 
 
Waarom niet een duo Walem/Ferrera (Yannick).  Of Walem/De Roeck?  Of Ferrera /De Roeck?  Mazzu/De Roeck?   Of De Boeck/Walem?  (Vul zelf maar aan …)
 
Waarom niet?  Waarom per se een (grotere) buitenlandse naam die de kern noch de competitie goed kan inschatten, terwijl we er in de komende weken -  januari, februari -  meteen zullen moeten staan.  Puntenverlies is nu echt wel uit den boze, en het programma is niet van de poes.
 
Dus nogmaals: Waarom niet? 
 
En ja, waarom niet Vercauteren, bijvoorbeeld met De Roeck als assistent?  (Of Ferrera, tactisch erg sterk, kent het huis, droomt alleen maar van Anderlecht, en zou op die manier ervaring kunnen opdoen.)
 
Ik weet het wel, het is “gene gemakkelijke”, Frankie, een karakter zelfs, koppig, en niet zonder fouten, maar ook intelligent, tactisch sterk, … kind van het huis, vertrouwd met het Anderlecht-DNA, … geknipt als bewaker van de lijn van de club, nee?
 
Vercauteren nam in 2005 als assistent over van Hugo Broos en loodste ons als T1 nog naar titels in 2006 en 2007, waarna hij in november van datzelfde jaar de weg ging die uiteindelijk elke coach moet gaan: die naar de uitgang.   
 
Een paar jaar later (in 2011) werd Vercauteren ook met Genk kampioen, nadat hij er anderhalf jaar eerder had overgenomen van een zekere… Hein Vanhaezebrouck.
 
In een kranteninterview uit die tijd sprak hij zijn bitterheid uit over zijn vertrek bij Anderlecht, dat een vertrek in mineur was geweest, net zoals zijn vertrek als speler in 1987 een vertrek in mineur was geweest.
 
En net zoals ook andere iconen als Rensenbrink en Haan nooit een gepast afscheid hadden gekregen, een afscheid dat spoort met de grandeur die de club zo graag wil uitstralen.
 
Dat vond hij spijtig, evenals het feit dat hij en die anderen amper nog welkom waren aan de Théo Verbeecklaan.
 
“Eigenlijk is dat triest. Anderlecht is een groot deel van je leven. Het zou toch veel mooier zijn als je er kon binnenspringen wanneer je wilde en er hartelijk werd ontvangen?”
 
Ach Frankie, als het aan mij lag, mocht je binnenspringen wanneer je maar wil, indien niet als trainer, dan als coördinator of adviseur, of gewoon als Prins van het Park: eregast voor het leven ...
 



anderlecht-online forum