Hoe dood is de cel scouting?

WOENSDAG, 21 NOVEMBER 2018, 16:17 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS Een artikel vandaag in Het Laatste Nieuws toont aan hoe erg het gesteld is met de scoutingscel van Anderlecht. Na Uros Spajic in de zomer van 2016 is er geen enkele speler meer gehaald op voorspraak van de eigen scouting. Heel wat namen ze werden voorgesteld, maken nu elders het mooie weer.

Veel liever dan voort te gaan op de scouting, kozen Anderlecht en Herman Van Holsbeeck ervoor om hun oor te luisteren te leggen bij manager, trainers en andere contacten. Het is nochtans niet zo dat de scouting geen of slecht werk leverde. Enkele namen die zij voorstelden, maar die niet gehaald werden:

  • Giovani Lo Celso: Toen die nog voor Rosario speelde, hadden de Anderlecht-scouts hem opgemerkt. Financieel was hij haalbaar. In de zomer van 2016 betaalde PSG tien miljoen euro voor de middenvelder, die momenteel wordt uitgeleend aan Betis.
  • Ludwig Augustinsson: in het najaar van 2016 verschenen er berichten dat Anderlecht de linksback van FC Kopenhagen scoutte. Daar bleef het bij. In de zomer van 2017 betaalde Werder Bremen 4,5 miljoen euro voor Augustinsson. In Bremen is hij een sterkhouder: wanneer fit, miste hij amper een minuut.
  • Richarlison:Als tiener van Fluminese liep hij in de kijker van de Anderlecht-scouts. In augustus vorig jaar betaalde Watford 12,4 miljoen euro voor hem. Afgelopen zomer deed Everton nog een stuk straffer en legde het 45 miljoen euro op tafel voor de spits.
  • Clément Lenglet: Toen hij nog voor Nancy in de Franse Ligue 2 speelden, hadden de Anderlecht-scouts de toen 20-jarige verdediger opgemerkt. Na een sterk half jaar in de Ligue 1 verkaste hij naar Sevilla. Nog eens anderhalf jaar later kocht Barcelona hem voor 36 miljoen euro. In Nou Camp speelt hij regelmatig zijn wedstrijd.

Devroe niet anders dan Van Holsbeeck

Volgens Het Laatste Nieuws is de situatie na het vertrek van Herman Van Holsbeeck niet veranderd. Ook Luc Devroe keek vooral richting makelaars. Enkel de namen wijzigden. Waar Van Holsbeeck steunde op Mogi Bayat, werkt Devroe liefst samen met Didier Frenay.

Sommige scouts werden ontslagen, andere vertrokken vrijwillig. Momenteel bestaat de scoutingscel nog maar uit vier medewerkers. Pieter Eeclo werkt al zes jaar als secretaris voor de cel. Arthur Dewispelaere is gespecialiseerd in dataverzameling en werd door Marc Coucke aangesteld. Verder zijn oud-gedienden Daniel Renders en Eddy Vandaele nog op past. Ex-spelers Henrik Andersen, Goran Lovre, en Albert Martens werken nog als zelfstandige voor Anderlecht. 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.