Geen heropstanding en nul op zes

DONDERDAG, 4 OKTOBER 2018, 20:48 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Wie hoopte dat Anderlecht tegen Dinamo Zagreb de eerste stap richting wederopstanding zou zetten, is bedrogen uitgekomen. Een zielloos elftal ging met 0-2 onderuit. Paars-wit voetbalde amper een kans bij elkaar, kreeg een domme strafschop tegen en speelde één helft met tien na een even domme rode kaart.

Anderlecht begon met goede bedoelingen en voetbalde meteen op de helft van Dinamo. De bedrijvige Bakkali zorgde voor het eerste gevaar. Na zijn dribbel trapte hij niet ver naast. De bezoekers reageren via Olmo, maar Didillon is bij de pinken. Een eerste teken dat Anderlecht de wedstrijd uit handen gaf.

Na twintig minuten voetballen speelde Najar de bal gevaarlijk terug. Petkovic kon hem oppikken en de zestien van Anderlecht induiken. Hoewel de Kroaat vanuit een scherpe hoek nooit gevaarlijk kon zijn, haalde Vranjes hem onderuit: geel en strafschop. Hajrovic faalde niet.

Na dit doelpunt was de Anderlecht-defensie volledig van slag. Eerst Petkovic en kort nadien Gojak konden zomaar hun kans gaan. Gelukkig stond Didillon attent te keepen. Pas een kwartier na de 0-1 reageerde Anderlecht. Amuzu ging zijn mannetje voorbij en vond Santini. Diens volley ging een meter over. Op slag van rust was ook Dimata er dichtbij: zijn afgeweken bal ging millimeters naast.

De tweede helft begon dramatisch. Na amper tien seconden moest Anderlecht met z'n tienen voort. Vranjes opnieuw met een domme overtreding en hij kreeg hiervoor zijn tweede geel. Didillon redde knap op de daaropvolgende vrije trap. Wat later deed hij hetzelfde toen Hajrovic vrijstaand mocht inkoppen, al was de bal wel voor 95 procent over de lijn.

Op het uur leed Dimata balverlies op het middenveld. Olmo kon oprukken en Didillon had opnieuw een portie geluk. De bal kwam recht op hem en via zijn vuisten en de lat zoefde het schot van de Spanjaard over. Niet veel later ontsnapte Hajrovic aan rood. Hoewel de bal al weg was, ging hij vol door op het been van Amuzu.

Halfweg de tweede helft konden de boeken toe. Gojak legde aan vanaf 25 meter. De bal week af op Makarenko, waardoor Didillon op het verkeerde been stond: 0-2. Na het tweede bezoekende doelpunt sleepte de wedstrijd zich naar het einde. Bakkali kreeg nog een afstandschot tussen de palen, maar dat was het dan.

Neen, veel soeps was het niet. De Anderlecht-aanhang bleef zijn team wel een hele wedstrijd aanmoedigen. Daarover kan Hein Vanhaezebrouck alvast niet klagen. Over hetgeen hij tussen de lijnen zag daarentegen ...