Opinie: Het plan van Hein

VRIJDAG, 10 AUGUSTUS 2018, 12:43 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Anderlecht opende de competitie met zes op zes en negen doelpunten in twee wedstrijden. Paars-wit is opvallend productief. Hein Vanhaezebrouck begon aan beide wedstrijden met dezelfde strategie. Het plan-Gerkens.
 

Plan A: Pieter Gerkens

28 juli. Een uurtje voor de aftrap tegen Kortrijk raakte de opstelling bekend. Een bezoeker van deze site schreef wat er al een tijdje door mijn hoofd spookte. ‘Geen enkele speler met een actie in de basiself?’

Want Vanhaezebrouck deed waar zo ongeveer niemand aan dacht voor de oefenwedstrijd tegen Ajax: hij zette Dimata en Santini samen in de spits. Hij koos ook bij zijn vorige clubs al wel eens voor een spitsenduo. Zo koppelde hij bij Kortrijk Raman aan Santini en bij Gent Simon aan Depoitre.

Maar Anderlecht haalde met Bakkali, Musona, Adzic en Abazaj vier jongens die liefst op de flank spelen en Amuzu tonde vorig jaar ook al erg mooie dingen. Hein zou 3-4-3 of 3-4-2-1 spelen.

Maar 3-4-1-2 met Dimata-Santini samen in de spits? De huurling van Wolfsburg is wel behoorlijk snel en wendbaar, maar op papier lijkt het niet het meest complementaire duo. Of misschien heb ik een te geromantiseerd beeld van spitsenduo’s met Koller – Radzinski en Mitrovic – Suarez in gedachten. Zonder beide duo’s op gelijke hoogte te willen zetten, uiteraard. 

Ik was vergeten dat Hein in het verleden ook met Deproitre - Pollet durfde spelen. En er resultaten mee haalde. Romantiek is niets voor de Kortrijkzaan. 

3-4-1-2. Twee controlerende middenvelders. Twee flanken die van nature flankverdedigers zijn. Twee spitsen. En Gerkens. Je zou je afvragen hoe je op die manier kansen creëert. Toch scoorde Anderlecht al negen keer. Zes daarvan met Gerkens in de basis.

De strategie was even simplistisch als doeltreffend. Saelemaekers en Cobbaut zo hoog mogelijk laten oprukken en Gerkens laten uitzakken naar de rechterkant om daar een overwicht te creëren. De bal op rechts krijgen. Een voorzet tussen de kleine backlijn en het penaltypunt droppen, waar het trio Dimata (1m85) - Santini (1m90) – Cobbaut (1m88) staat te wachten. (zie onderstaande foto)



Kortrijk – Anderlecht: 0-1: Saelemakers past naar Gerkens op de rechterflank, die trapt een voorzet, Santini kopt binnen. (foto)

Kortrijk – Anderlecht: 0-2: Bornauw trapt een crosspass richting Saelemaekers op de rechterkant, die zet voor, Dimata kopt binnen.

Kortrijk – Anderlecht: 0-3: Saelemaekers trapt een voorzet van op rechts, Dimata werkt de bal met een gelukje tot bij Santini, die binnentrapt.

Anderlecht – Oostende: 1-0: Dimata legt achteruit naar Saelemaekers op de rechterkant, die zet voor. Cobbaut kopt overhoeks, Santini heeft hem maar binnen te knikken.

De twee andere doelpunten met Gerkens in de ploeg? Zware flaters achterin. We hebben in feite twee wedstrijden beslist met één wapen. Maar wat als een defensieve meestertacticus als Felice Mazzu er in slaagt Saelemaekers aan banden te leggen?

Plan B: Knowledge Musona

Musona mocht tegen Oostende een kwartier voor tijd Gerkens komen vervangen. De Zimbabwaan lokte een strafschop uit voor de 3-1 en recupereerde de bal om hem in te spelen bij Santini die voor de 4-1 zorgde. Anderlecht scoorde uiteindelijk ook nog een vijfde keer.

Op de sociale media en onze site waren de supporters scherp voor Gerkens en lovend voor Musona. Want Pieter is een loper, een goede kopper met een degelijke voorzet. Geen nummer tien met een actie.

Bob Peeters zei in Sports Late Night: “Toen Hein nog bij Gent zat, dacht ik ook vaak dat we de wedstrijd onder controle hadden tegen hen. Maar in het laatste half uur gingen we er fysiek onderdoor omdat ze zo veel druk zetten.”

Gerkens is als kilometervreter een belangrijke schakel in het systeem-Vanhaezebrouck. De sterke invalbeurt van Musona werd mede mogelijk gemaakt door zijn afmattingswerk.

Maar het is duidelijk dat Anderlecht anders gaat voetballen met Musona op de positie van Gerkens. In een 3-4-1-2 is ook Morioka (met zijn kwaliteiten en gebreken) een creatievere optie voor Gerkens als het niet lukt met de voorzetten.

Plan C: Een pocketspits

Toch denken we dat Gerkens dit seizoen vaak zal blijven starten. Noem het 3-4-2-1, 3-4-1-1-1 of 3-5-2. In praktijk hoeft dat niet al te veel verschil te maken. Als je één ‘echte’ diepe spits opoffert kan je ook met Gerkens én een creatieve pion voetballen.

De cijfers van Santini en Dimata zijn op dit moment formidabel, maar er komen schorsingen, blessures, vormdipjes en –hopelijk- meer dan vijftig wedstrijden dit seizoen. 

Thelin, Teodorczyk en Ganvoula moe(s)ten weg. Dauda is de enige echte spits die momenteel niet in de basis staat. Anderlecht haalde al Bakkali, Musona, Adzic en Abazaj en wordt nog steeds gelinkt aan Musonda en Markovic. 

De voorzetten zijn een enorm wapen en de creatieve spelers zijn/waren gewoon nog niet klaar. Hein heeft het tactisch perfect gedaan. Maar de komende weken gaat hij meer pijlen op zijn boog steken, op meerde paarden wedden.

Met Musona of nog eerder -een topfitte- Bakkali naast één diepe spits, wordt Anderlecht een stuk minder voorspelbaar en gaat het mooier voetballen. Niemand klaagt na een 5-2 overwinning, maar bekijk de reacties op de sociale media tijdens de rust van Anderlecht - KVO en je weet dat de fans over deze tactiek gaan morren wanneer er geen -karrevracht aan- doelpunten vallen. 

Persoonlijk kan ik niet wachten om volgend elftal aan de aftrap te zien:

Didillon - Milic, Bornauw, Vranjes - Makarenko, Trebel - Cobbaut, Saelemaekers - Gerkens - Bakkali & Dimata

Voetballend vermogen achterin (Didillon & Bornauw), twee centrale middenvelders met enorme offensieve en defensieve kwaliteiten. Flanken met loopvermogen, eentje met de lengte en één met een enorme techniek en voorzet. Snelheid en kracht voorin.

Opnieuw vergeten we Gerkens hier te vermelden. Vaak onzichtbaar, maar altijd nuttig. De pion die de rest beter laat voetballen. Maar ook de jongen die naar de kant gaat als er nog moet worden gescoord. Met Najar, Saief, Kums, Musona & Santini zit er in dit geval nog heel wat offensief geweld op de bank. 
​​​​​​​
Dan hebben we het nog niet over Teodorczyk , een extra offensieve pion die deze maand nog komt, Amuzu, Lokonga, Kayembe of Dauda. Adzic of Abazaj die in de loop van het seizoen misschien zijn neus aan het venster steekt. 

Het seizoen is fantastisch begonnen, we kijken uit naar het vervolg. Charleroi - Anderlecht. Zondag om 18u. 



anderlecht-online forum