Ja-Nee: Moet Deschacht nog een seizoen blijven?

DONDERDAG, 17 MEI 2018, 21:00 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE

Olivier Deschacht verklaarde onlangs graag nog een jaar bij Anderlecht te willen blijven. Maar moet paars-wit hem een nieuw contract aanbieden of niet? Wij zetten de pro’s en contra’s op een rijtje.



Ja: Deschacht moet nog een seizoen blijven.

Deschacht speelt sinds 1997 voor Anderlecht. Al meer dan twintig jaar. Vier jaar voor de jongens die twee weken geleden hun eerste profcontract tekenden, geboren werden. Over zijn kwaliteiten kan je eindeloos discussiëren. Over zijn status als clubfiguur niet.

Toen hij drie maand geleden naar de B-kern werd verwezen, dacht iedereen dat het over en out was voor de blonde verdediger. Ziektebriefje links, blessure rechts. Afscheid door het allerkleinste poortje van het Vanden Stockstadion.

Niet dus. Deschacht lijkt wel zeven levens te hebben. Plots viel hij op door zijn positieve houding en begon hij de jonge verdedigers te coachen. Zelfs zonder (heel) veel te spelen, kan hij volgend jaar nog belangrijk zijn voor Anderlecht. Zoals Timmy Simons afgelopen seizoen bij Club Brugge.

Maar moeten we er wel van uitgaan dat Deschacht niet veel meer zou spelen volgend seizoen? Elias Cobbaut kan wel op de linksachter spelen, maar we betwijfelen of hij –nu al- het volume heeft om de volledige linkerflank te bestrijken in een systeem met drie centrale verdedigers.

Hij kan ook centraal in de verdediging uit de voeten, maar daar staat bij de nationale beloften tegenwoordig links centraal… Wout Faes. Die volgend seizoen opnieuw wordt uitgeleend omdat hij nog niet rijp is voor Anderlecht.

Een jonge, polyvalente Belg die overkomt van KV Mechelen. Het doet spontaan denken aan Jordi Vanlerberghe. Die speelde dit seizoen amper 295 minuten voor Club Brugge en toch zijn ze  er niet geheel ontevreden over hem. We vinden Cobbaut een slimme transfer, maar voor een basisplek is het wellicht nog wat vroeg.

Bovendien bestaat er geen enkele reden waarom je wel met twee rechtsvoetigen zou kunnen spelen in een systeem met drie achterin en niet met twee linkspoten. Hoewel je het zeer zelden ziet. 

Deschacht zou volgend seizoen de patron kunnen worden in een fel verjongd en vernieuwd Anderlecht. Hij heeft meer dan zeshonderd wedstrijden voor paars-wit op de teller. Dat worden er volgend seizoen meer dan waarschijnlijk meer dan de rest van de kern samen.  Zeker door het nakende vertrek van Leander Dendoncker (171) Massimo Bruno (148) Kara Mbodj (96) en Ivan Obradovic. (80) Najar (133) komt nog als enige een beetje in de buurt.

Ja, hij moet blijven. Maar...

Het contract van Deschacht is uiteraard niet het lichtste van paars-wit. Vorig jaar leverde hij al in om nog een jaartje te blijven, wellicht zal hij dat nu opnieuw moeten doen. 

Bovendien gonst het van de geruchten dat Milic naar Anderlecht zou komen. Eigenlijk zijn het vertrek van Deschacht en de komst van Milic van elkaar afhankelijk. Over de komst van die laatste lijkt iedereen warm noch koud te blazen. “Goed genoeg als invaller” lijkt het gemiddelde oordeel. Hetzelfde zou je over Cobbaut (nog wat te groen) en Deschacht (al wat te grijs) kunnen zeggen. Binnen die kwaliteitscategorie is -de linksvoetige- Cobbaut én Deschacht én Milic gewoon te veel van het goede. Het wordt dus Deschacht of Milic. 

Nee, Deschacht moet vertrekken

De hamvraag is wat Deschacht zelf wil. Gaat hij akkoord met een fel verminderd contract en een Timmy "in het ideale geval speel ik geen minuut meer" Simons-scenario?

We denken eerlijk gezegd van niet. Dat hij dan nukkig wordt en als zelfverklaarde winnaar opnieuw voor een negatieve sfeer en perslekken zal zorgen.  We dachten eerlijk gezegd altijd dat Deschacht zijn carrière zou afsluiten met een jaartje Lokeren. Daar kan hij volgend jaar wel nog veel spelen en 'de patron' zijn. Dat zou het beste zijn voor iedereen, want bij Anderlecht wordt 'veel spelen' een stuk moeilijker.

We gaan er van uit dat Kara en Dendoncker deze zomer vertrekken. Uros Spajic wordt in dat geval de enige waarvan je -indien topfit- met zekerheid kan zeggen dat hij -nog / al- het niveau aankan om een basisplek te claimen bij Anderlecht.

Van de horde jonge verdedigers wordt Faes wordt wellicht nog een jaartje uitgeleend. Kobe Cools wordt in juli 21 en zal deze zomer wellicht -al dan niet definitief- andere oorden opzoeken. 

Anderlecht flirt al een hele tijd met Milic en ook Josué Sa loopt nog rond in het Astridpark. Als je wekelijks drie spelers moet kiezen uit het kwartet Spajic - Deschacht - Milic - Sa, sta je achterin niet sterker dan dit seizoen. En opbouwend al zeker niet. 

Aangezien de komst van Milic een kwestie van tijd lijkt en hij meer dan waarschijnlijk gehaald wordt als linkse pion in het trio, kunnen Deschacht en Sa beter vertrekken. De derde basispion moet dan namelijk de rol van Dendoncker kunnen overnemen. De meest centrale pion, tussen Spajic en Milic in. Iemand die kan uitvoetballen en inschuiven. Een nieuwkomer, met andere woorden. Een topper, als we ons willen versterken. 

Als stand-ins haalde Anderlecht al Cobbaut binnen en houdt het ook de jonge toptalenten Hannes Delcroix en Abdoul Dante achter de hand. 

Nee, hij moet vertrekken. Maar...

De kans dat er ooit nog iemand meer wedstrijden speelt voor Anderlecht dan Deschacht, lijkt klein. Het respect moet dan ook groot zijn. 

Marc Coucke zette de afgelopen weken en maanden een aantal oude vossen zonder boe of ba op straat. Zeventigers waarvan niemand eigenlijk nog leek te kunnen vertellen wat ze op Anderlecht liepen te doen. 

Zonder over hen een oordeel te willen vellen, verdient Deschacht een mooi afscheid. En een plek in de jeugdwerking als hij beslist te stoppen met voetballen. 

Wat vinden jullie? Moet Deschacht een nieuw contract krijgen of niet? Reageren kan zoals altijd onder dit artikel. 





Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.