Opinie: Club Brugge heeft geen alleenrecht op ‘een verdiende titel’

DONDERDAG, 10 MEI 2018, 13:01 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN - OPINIES Ongeveer alle neutrale supporters die we de afgelopen dagen spraken, vinden nog steeds dat Club Brugge de enige club is die dit jaar de titel verdient. Nochtans zijn er ook heel wat argumenten te vinden die dat ontkrachten. Wij bieden jullie alvast wat verbale munitie ter verdediging tegen ‘neutrale’ fans.

De eensgezindheid over wie de titel verdient, doet denken aan het seizoen 2012-2013, toen de supporters van vijftien eersteklassers op de slotspeeldag achter Zulte Waregem gingen staan. Dat viel nog te begrijpen. Zulte was een echt ‘kleintje’, de underdog is altijd populair. Daar is niets mis mee.
 
Maar dit jaar... De punten zijn na speeldag dertig gehalveerd, niet gedeeld door twintig. Anderlecht kan straks –even- over Club springen. Zou dat kunnen komen omdat blauw-zwart er dan toch niet zo met kop en schouders bovenuit stak?
 
We zijn de eersten om toe te geven dat Club maandenlang outstanding was. Met de 5-0 in december 2017 als uitschieter. Anderlecht zat toen echter op zijn dieptepunt onder Vanhaezebrouck en de score was fel overdreven. Maar de overwinning was verdiend. De Bruggelingen waren op dat moment met voorsprong de beste club van België. Waren. Op dat moment.
 
Het is niet omdat je een half seizoen de beste bent, dat je de titel verdient. Zeker niet als het gaat om de eerste helft. Zoals in iedere sport ligt het zwaartepunt aan het einde. Het is dan dat je er moet staan. Dat weet je in het begin van het seizoen en goede coaches en sporters delen hun wedstrijd zo in dat ze top zijn wanneer het money time is. Iedereen weet dat dit in ons competitieformat is in april-mei. 
 
Laat ons ook niet vergeten dat Club in de herfst, in hun topperiode dus, geen Europees speelde. Ze waren toen al roemloos uitgeschakeld door AEK Athene. Geen midweekwedstrijden, dat scheelt heel wat.
 
Waar Anderlecht onder zijn nieuwe coach geen tijd had om systemen te oefenen (hun patroon was wedstrijd - recuperatie - voorbereiding - wedstrijd en daartussen soms een dagje verlof), had Club elke week vier dagen om hun systeem te verfijnen. Een niet te onderschatten voordeel om het elftal tot een machine te maken.
 
Dat Club voor nieuwjaar zo ver wegliep van de concurrentie, was ook met een beetje hulp van de scheidsrechters. Dat toonden we eerder deze week al aan samen met jullie.

 Kijk ook hoe acht van de twaalf fases waar Club Brugge goed wegkwam, zich voor de winterstop afspeelden.
 
De halvering van de punten is ieder jaar een heikel punt. Maar het bestaat intussen al bijna tien jaar. Er nu over klagen, is belachelijk. Als iedereen ertegen is, had het al lang afgevoerd moeten zijn. En als machtigste man in ons voetbal -iedereen weet dat Linard een marionet is van Verhaeghe- zou Verhaeghe daar een belangrijk rol in kunnen spelen. Bovendien weet je dit van voor speeldag 1 en is het voor iedereen gelijk. In heel veel andere sporten (basketbal, volleybal, alle Amerikaanse topcompetities) beginnen de play-offs zelfs helemaal van nul.
 
Club Brugge pakte na de winterstop nog 14 op 27 in de reguliere competitie en begonnen aan de play-offs met 8 op 21. Samengeteld dus 22 op 48. Niet –iets minder dan- de helft van de punten door het systeem, maar door eigen falen.
 
Begrijp ons niet verkeerd. We beweren niet dat Club de titel niet verdient. Als de de West-Vlamingen zich herpakken en de titel over de streep trekken, hebben ze die zeker niet gestolen. Als Anderlecht – Standard gelijk eindigt, kan het binnen een paar uur zelfs al bijna zo ver zijn. Zo snel gaat het in deze play-offs. Maar iets als ‘een onverdiende kampioen’, daar geloven we niet echt in.
 
“Standard zou ook nog de titel kunnen pakken”, horen we jullie denken. Als de Rouches nog drie keer winnen zou dat kunnen ja. Dan pakken ze 25 op 30 in de play-offs. Een evenaring van hun eigen recordreeks van zeven jaar geleden. En dan pakt Club Brugge maximaal 12 op 30. We geloven er niet in, maar kan je Standard in dit hypothetische geval een onverdiende kampioen noemen?
 
Begrijp ons nog steeds niet verkeerd. We beweren ook niet dat Anderlecht de titel wel absoluut verdient. Als Anderlecht na een dramatisch seizoen als dit alsnog kampioen speelt, dan is dat een beloning voor al wie zich met hart en ziel heeft ingezet voor de club.
 
Maar bovenal voor de supporters die de vele beproevingen met lede ogen aanschouwden en doorstonden. Voor mensen die hopen dat Anderlecht de komende maanden en jaren stappen vooruit zal zetten, maar toch nog steeds hopen op “een mirakel.” Mensen die zo dadelijk de spelersbus gaan opwachten of hun club in het stadion vooruit stuwen. Of mensen die thuis of op café hun team verdedigen tegen de neutrale supporters, die blijven beweren dat Club Brugge de titel verdient met zeven straatlengtes voorsprong.  

Door Garrincha en WauteRSCA



anderlecht-online forum