Beloften halfweg (deel 6): de antwoorden op uw vragen

ZONDAG, 14 JANUARI 2018, 06:21 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Tijdens de kerstvakantie blikten we in vijf artikels terug op de eerste seizoenshelft van de beloften. U kan ons uw vragen bezorgen en wij legden deze voor aan onze Neerpede-watcher Davidbxl. Hier zijn uw vragen en zijn antwoorden.

Hein Vanhaezebrouck nam Kobe Cools al enkele keren op in zijn wedstrijdselectie. In tegenstelling tot Wout Faes en Hannes Delcroix werd zijn naam de voorbije jaren nooit genoemd als groot talent. Vanwaar die plotse opgang?
Davidbxl: “Sommige spelers komen pas laat tot ontbolstering. Cools doet me wat denken aan Daniël Van Buyten en Philippe Albert. Ze hebben ongeveer dezelfde stijl en op Cools' leeftijd stonden ze ook nog niet zo ver. Pas later hebben ze veel progressie geboekt. Cools heeft ook geprofiteerd van de vormdip en blessure van Delcroix.”
 
Wout Faes en Jorn Vancamp zijn in Nederland bankzitters bij Excelsior en Roda JC, toch geen topclubs. Verrast jullie dit? Hebben we hen misschien overroepen? Volg je hun ontwikkelingen in Nederland nog?
Davidbxl: “Laat ons in eerste instantie niet vergeten dat ze nog erg jong zijn (19 jaar). Ook al zijn ze geen onbetwiste titularissen, ze verzamelden wel al heel wat speeltijd. Excelsior en Roda zijn tevreden over hun evolutie. Het duurt soms meerdere seizoenen eer een jonge speler volledig ontbolstert. Ik denk dat we geduld moeten hebben en geen schrik mogen hebben om hen enkele seizoenen uit te lenen. Had de club in het verleden zo gewerkt, dan had het talenten als Maarten Martens, Dries Mertens, Sven Kums of Jordan Lukaku nooit kwijtgespeeld. Bij Club Brugge zie je het nu ook met Brandon Mechele. Een half seizoen STVV heeft van hem een andere speler gemaakt, ook al is hij al 24 jaar."
 
In november trok Anderlecht de Ghanees Osman Bukari aan en met Li Haoran loopt er ook een Chinees talent rond op Neerpede. Hebben jullie hen al zien spelen? Zijn ze goed?
Davidbxl: “Voor zover ik weet, hebben ze nog niet gespeeld. Niet bij de beloften en niet bij de U19. Wellicht omdat ze nog niet speelgerechtigd waren. Eind vorig seizoen streken er heel wat spelers van over de hele wereld (Afrika, Azië en Zuid-Amerika) neer in Neerpede om te testen. Ik veronderstel dat Bukari en Haoran daaruit werden geselecteerd en dus wel over een zeker potentieel beschikken.”
 
Waarom haalt Anderlecht zoveel Afrikaanse jongeren? Waarom niet inzetten op Belgische jeugd?
Davidbxl: “We mogen België met zijn elf miljoen inwoners niet vergelijken met Afrika. Daarleven meer dan een miljard mensen. Het continent heeft een heel jonge bevolking en bulkt van het talent. Dat konden we de voorbije jaren merken: heel wat Afrikanen bouwden een mooie carrière uit in Europa. In Afrika kan je dus echt wel talent ontdekken. Het is echter zaak om niet te overdrijven en de Belgische talenten hierdoor niet de weg te versperren. Belangrijk is om deze Afrikanen te behouden die een grote internationale carrière kunnen uitbouwen."

Welke spelers van de beloften hebben allemaal een contract en tot hoe lang en welke zullen komende zomer (moeten) vertrekken?
Davidbxl: “Bijna de volledige generatie van 1999 heeft nog een contract voor minstens één jaar. Op Daam Foulon, die naar Waasland-Beveren verhuist, en Mike Ndayishimiye, die niet voldoet aan de eisen van Emilio Ferrera, na spelen alle jongens van 1999 volgend seizoen normaal nog voor Anderlecht. Sommigen zullen wel verhuurd worden om ervaring op te doen. De Luxemburger Loris Tinelli zal volgens mij niet blijven: hij kan niet overtuigen en is einde contract. Enkele oudere spelers zullen de club wellicht ook verlaten: Nelson Azevedo (einde contract), Antoine Bernier (als hij geen kans krijgt), Enzo D’Alberto en Gilles Denayer (die er enkel nog zijn omdat ze vorige zomer geen club vonden) en Reian Meddour. Ook Clément Petit, al anderhalf jaar in de lappenmand, vertrekt misschien.”

Thierry Lutonda, Theo Leoni en Yari Verschaeren zijn nog geen lid van de U21, maar tekenden in 2017 een profcontract. Wat mogen we van hen verwachten?
Davidbxl: “De huidige beloftekern bestaat grotendeels uit de generatie 1999, op wie de club heel erg inzet. Deze drie spelers zijn jonger (Lutonda en Leoni van 2000, Verschaeren van 2001) en zijn fijner van lichaamsbouw. Aangezien hun kwaliteiten zich vooral op technisch en minder op fysiek vlak bevinden, zullen zij wat meer tijd nodig hebben om door te breken. Lutonda speelde vorig seizoen erg sterk bij de U17, maar liep in april een ernstige blessure op. Dit seizoen heeft hij het wat moeilijk om zijn niveau terug te vinden. Hij is een lopende middenvelder met als sterke punten zijn balrecuperatie, zijn volume en zijn spelinzicht. Met zijn passing en loopacties kan hij het spel versnellen. Hij kan ook als linksachter uit de voeten. Leoni is een slimme spelverdeler met een goede linkervoet en sterk op de kleine ruimte en in de combinaties. Hij boekt erg veel vooruitgang en werd hiervoor beloond door Ferrera die hem overhevelde naar de U21. Verschaeren is wellicht de meest talentrijke van de drie. Hij is een flukse en erg technische middenvelder met een goede vista. Sinds hij afgelopen zomer zijn contract tekende, heeft hij enorme stappen vooruit gezet. Hij is bezig aan een fantastisch seizoen bij de U17. Hij werd al meermaals geselecteerd voor de U21 en mocht afgelopen week ook mee op stage naar Spanje. Volgend seizoen zullen ze alle drie bij de beloften spelen en dan is het aan hen om zich te bewijzen.”

Eliot Matazo werd de voorbije weken gelinkt aan onder meer Barcelona, Real Madrid, Manchester United en Manchester City. Is hij echt zo goed? Is er een kans dat Anderlecht hem kan houden?
Davidbxl: “Matazo is één van de grootste talenten van de erg talentrijke lichting van 2002. Hij is aanvoerder van de Belgische U16 en is zonder twijfel een speler die de top mag ambiëren. Hij is stevig gebouwd, technisch onderlegd en heeft een enorm loopvermogen. Hij is rechtsvoetig, maar heeft ook een goede linker. Zijn grootste talent is dat hij het ritme van het spel kan bepalen en versnellen om zo de tegenstander te versmachten. Het verbaast me niet dat buitenlandse clubs hem volgen want hij heeft een groot potentieel. Hoe groot de kansen zijn dat hij blijft? Moeilijk te zeggen, maar ik veronderstel dat de club de nodige inspanningen zal doen en hem een sportief project aanbieden in de hoop hem te overtuigen om zijn eerste profcontract bij Anderlecht te tekenen. Het feit dat hij al sinds zijn zes jaar voor Anderlecht speelt, kan een voordeel zijn.” 

In de zomer trok Anderlecht de Paraguayaan Gianluca Fatecha aan, maar hij speelde nog geen minuut voor de U21. Hoe komt dit? Zagen jullie hem al op training aan het werk?
Davidbxl: “Sinds zijn aankomst in België kampt hij met een blessure. Hij revalideert na een knieoperatie. Zijn terugkeer werd aangekondigd voor januari.”

Staat er na het vertrek van Mile Svilar een andere beloftevolle doelman klaar die op termijn een plek in de A-kern, of zelfs als eerste doelman, kan ambiëren?
Davidbxl: “Voor mij heeft Maxime Delanghe meer potentieel dan Svilar, maar helaas vertrok hij afgelopen zomer naar PSV. Er was in de zomer heel wat geschuif bij de doelmannen, vooral in de oudste categorieën. Van de nieuwe is er nog niemand in geslaagd om voldoening te brengen. Ik zie onder hen geen keeper die op termijn de A-kern kan halen. De keeperstrainer van de jeugd werkt erg intens met Nicolas Alavoine (15 jaar), die al sinds zijn zes jaar voor Anderlecht speelt. Hij is een doelman met goede reflexen en die sterk is in één-tegen-één-situaties. In de lucht moet hij nog verbeteren. Bij de nationale ploeg moet hij de keepers van Genk en Club Brugge voor hem dulden. Zij zijn lichamelijk al meer ontwikkeld.”

Begin september was er sprake dat Anderlecht, via Nicolas Frutos, vanaf januari de Argentijnse doelman Marcos Peano zou huren en hem testen bij de beloften. Hoe zit het hiermee?
Davidbxl: “Ik denk niet dat hij al in Anderlecht is. Maar als het een goede doelman is, zoveel te beter. Momenteel is het niveau van de doelmannen bij de U17 en de U19 wat povertjes.”
 
Andrea Morias en Franc Silinou waren vorig seizoen spelers van de U21, Johan De Doncker en Robin Walsh van de U19. Waar spelen zij nu?
Davidbxl: “Morias heeft momenteel geen club. Hij schreef zich vorig seizoen in aan de universiteit en richt zich momenteel misschien op zijn studies. Over Silinou heb ik geen nieuws. Ik vond hem geen buitengewone voetballer. Hij is vrij traag. De Doncker, technisch sterk maar fysiek een lichtgewicht, speelt momenteel voor Kortrijk. Walsh liep vorig seizoen een zware blessure op. Hij is nog bij Anderlecht voor zijn revalidatie en speelde enkele wedstrijden met de U19, maar hij zal niet blijven.”
 
 
Herlees hier de volledige reeks
 
Beloften halfweg (deel 1): uitslagen en standen
Beloften halfweg (deel 2): statistieken
Beloften halfweg (deel 3): analyse van de spelers
Beloften halfweg (deel 4): de toptalenten
Beloften halfweg (deel 5): de factor Ferrera
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.