Beloften halfweg (deel 5): de factor Ferrera

MAANDAG, 1 JANUARI 2018, 15:06 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Voor de beloften van Anderlecht is de winterstop al een tijdje aangebroken. Anderlecht-online blikt terug op de eerste seizoenshelft in vijf artikels. Vandaag het vijfde en laatste deel. Hierin gaan we dieper in op de rol van Emilio Ferrera. Sinds september is hij coach van de beloften en hij drukt meteen zijn stempel.

Een dik jaar geleden kaartte toenmalig coach René Weiler een probleem aan: de jongeren van Anderlecht kunnen goed voetballen, maar ze missen iets om mee te kunnen op het hoogste niveau. Er schortte iets in de laatste rechte lijn voor de A-kern. Afgelopen zomer haalde Anderlecht Emilio Ferrera in huis. In eerste instantie zou hij de jeugdcoaches coachen en hun aanpak veranderen zodat de jongeren beter voorbereid worden op voetbal bij de grote jongens.
 
Begin september nam Ferrera zelf het roer over als coach van de beloften. De voorbije jaren vervulden zowel René Peeters, Mohammed Ouahbi als Nicolas Frutos deze functie, maar gezien de vele wissels, leek Anderlecht niet helemaal tevreden over hun resultaten. Met Ferrera kregen de beloften dit seizoen een coach die als een A-ploeg getraind heeft in eerste klasse. Het doel was duidelijk: de kloof tussen beloften en A-kern verkleinen, de beloften beter voorbereiden op wat voetbal op het hoogste niveau vereist.
 
“Vooral tactisch steken spelers veel op”
 
Onze medewerker Davidbxl volgt de jeugdploegen van Anderlecht van erg dichtbij en hoorde al heel veel positiefs over Ferrera. "Hij heeft echt veel veranderd en nieuwe ideeën binnengebracht", zo vertelt hij ons. "Afgelopen zomer kon ik enkele trainingen van hem volgen. Ze waren heel erg op tactiek gericht. De spelers kregen heel veel instructies om alles tot in de puntjes juist uit te voeren."
 
"De spelers vinden dat ze erg veel opsteken van Ferrera, vooral op tactisch vlak. Hubert Lemaire werkte als fysical coach al samen met heel wat beloftecoaches en voor de nationale U17. Hij vertelde me dat de trainingen van Ferrera van een heel hoog niveau zijn. Als het klikt met de andere jeugdcoaches en met jeugdcoördinator Jean Kindermans, kan de komt van Ferrera een gouden zet zijn voor de toekomst."
 
“Jongeren sneller integreerbaar in A-kern”
 
Mede door blessurelast, maar in de laatste wedstrijden voor de winterstop haalde Hein Vanhaezebrouck regelmatig jongeren bij zijn selectie. Tegen Eupen liet hij Francis Amuzu en Albert Sambi Lokonga, allebei 18 jaar en sterkhouder bij de beloften, debuteren. Ook Vanhaezebrouck ziet welke meerwaarde Ferrera brengt.
 
"Sinds de komst van Ferrera wordt er veel professioneler gewerkt. Zijn aanpak leunt heel wat dichter aan bij wat proftrainers voor ogen hebben. De aandachtspunten, de druk, de eisen die hij stelt op tactisch vlak: die moeten ze correct uitvoeren. In de jeugdopleiding legt men daar misschien minder de nadruk op. Bovendien was het voor de jeugd van Anderlecht soms te gemakkelijk. Ferrera maakt het nu zelf moeilijk. Wat Ferrera doet, is voor mij interessant naar de eerste ploeg toe. Daardoor zijn ze sneller integreerbaar in de A-kern."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.