Beloften halfweg (deel 3): analyse van de spelers

ZATERDAG, 30 DECEMBER 2017, 13:18 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Voor de beloften van Anderlecht is de winterstop al een tijdje aangebroken. Anderlecht-online blikt terug op de eerste seizoenshelft in vijf artikels. Vandaag deel 3. Met onze Neerpede-watchers Davidbxl en Purpleketje bespreken we enkele opvallende zaken en spelers uit de beloftekern.

Hannes Delcroix is de enige speler van de beloften die officieel deel uitmaakt van de A-kern. In de Youth League speelde hij bijna elk duel, in de competitie amper twee. Hoe komt dit?
Davidbxl: “Dit is een beslissing van René Weiler. Ik denk dat hij dit deed omdat Delcroix een dipje kende. De staf vindt dat hij geen goede heenronde gespeeld heeft. In de Youth League was hij titularis omdat Dante en Cools te oud waren voor deze competitie. Momenteel is hij slechts derde in de hiërarchie na deze twee, maar Delcroix is de jongste van de drie. In de tweede wedstrijd tegen Bayern München speelde hij wel een fantastische tweede helft. Na de rode kaart voor Bornauw hield hij in zijn eentje de verdediging overeind. Aan het einde van de heenronde blesseerde hij zich aan de teen en moest hij geopereerd worden. Hij hoopt opnieuw klaar te zijn tegen maart, wanneer de Belgische U19 een eliteronde spelen voor het EK. Ook al kende hij geen al te beste heenronde, voor mij blijft hij wel de verdediger met het meeste potentieel.”
 
Amrani, Cools, Dante en Kayembe speelden de meeste wedstrijden. Die laatste drie staan aan de rand van de A-kern. Zie je Amrani ook die stap zetten?
Davidbxl: “Amrani heeft potentieel, maar komt misschien iets te kort voor Anderlecht. Ik zie meer in Daam Foulon. Afgelopen zomer verlengde Amrani zijn contract met één seizoen. Misschien kan hij later de stap zetten naar de A-kern, maar nog niet meteen.”
 
Als Foulon veel meer dan Amrani de linksback met toekomst bij Anderlecht is, waarom staat hij dan zo weinig in de basiself en Amrani zo vaak?
Davidbxl: “Amrani is twee jaar ouder dan Foulon. We mogen ook niet vergeten dat Foulon een drukke agenda had met de nationale ploeg U19. Hij speelde zeven interlands tijdens een stage in Spanje en twee toernooien. Hij speelde ook zes duels in de Youth League. Hij was dus niet altijd beschikbaar voor competitiewedstrijden van de beloften en had zeker ook momenten van rust nodig. Voor mij heeft Foulon meer potentieel dan Amrani. Hij heeft de kwaliteiten van een moderne back, maar op technisch vlak zitten er soms nog wat onzorgvuldigheden in zijn spel, dat moet er nog uit.”
 
Sport/Voetbalmagazine schreef begin december dat Foulon niet wil bijtekenen. Weet je hier meer over?
Davidbxl: “Ik denk dat Foulon afwacht om te zien of hij meer zal spelen. Volgens mij zal hij wel tekenen omdat alle spelers van het team dit al deden. Ik hoor trouwens erg goede commentaren over het werk van Emilio Ferrera. De spelers hebben het gevoel dat ze erg veel van hem bijleren, vooral op tactisch vlak."
 
Gilles Denayer was vorig jaar aanvoerder van de beloften, nu speelde hij amper één wedstrijd. Hoe komt dit?
Davidbxl: “Denayer was afgelopen zomer einde contract. Hij is nog bij Anderlecht omdat hij geen nieuwe club vond, maar heeft geen toekomst meer bij paars-wit.”
 
D'Alberto (1996), Denayer (1996), Bernier (1997) en Amrani (1997) zijn de oudste spelers uit de beloftekern. Ligt hun toekomst bij Anderlecht of op welk niveau spelen ze best volgend seizoen?
Davidbxl: “D’Alberto en Denayer zijn nog bij Anderlecht omdat ze afgelopen zomer geen club vonden, maar hebben hier geen toekomst meer. Van dit viertal is Bernier waarschijnlijk de speler met het meeste kans om door te breken. Anderlecht haalde hem toen hij 16 jaar was en in vierde klasse voetbalde. Sindsdien heeft hij een enorme progressie geboekt. Omdat zijn zwaartepunt laag ligt, heeft hij een erg goede balbehandeling. Afgelopen zomer wilde Franky Dury hem graag bij Zulte Waregem."
 
Albert Sambi Lokonga begon het seizoen als bankzitter, maar staat nu aan de rand van de A-kern. Is zijn vooruitgang zo spectaculair?
Davidbxl: “In het begin van het seizoen zat hij vaak op de bank omdat Mohammed Ouahbi, toen nog coach van de U21, de voorkeur gaf aan Sieben Dewaele. Sinds de komst van Ferrera zijn de rollen omgekeerd. Dewaele speelt wat minder en Sambi Lokonga meer. Hij speelde erg sterk tijdens de gewonnen Youth League-wedstrijd tegen PSG.”
 
Mohammed Loua begon het seizoen als basisspeler, maar sinds begin september zat hij enkel nog maar één keer op de bank. Hoe komt dit?
Davidbxl: “Loua blesseerde zich in september tijdens de eerste wedstrijd tegen Bayern München. Na Nieuwjaar maakt hij normaal gezien zijn wederoptreden.”
 
Milan Corryn speelde in juli een sterk oefenduel met de A-kern tegen Dender. Hoe doet hij het dit seizoen bij de beloften?
Davidbxl: “Milan kende een kleine terugval na die wedstrijd. Hij maakte een slechte invalbeurt tijdens de eerste Youth League-wedstrijd tegen Bayern. Sindsdien heeft hij zijn niveau wel weer opgekrikt. Zo was hij de enige op niveau tijdens de eerste wedstrijd tegen PSG.”
  
Francis Amuzu is een vaste waarde bij de beloften en pikt regelmatig zijn doelpuntje mee. Zijn leeftijdsgenoot Mike Ndayishimiye scoorde dit najaar drie keer in evenveel interlands. Bij Anderlecht kwam hij niet verder dan één bekerduel en één wedstrijd in de Youth League. Hoe komt dit?
Davidbxl: “Ferrera heft Ndayishimiye teruggezet naar de U19. Hij verwijt hem dat hij zijn defensieve taken niet naar behoren vervult en zijn gps-gegevens zijn catastrofaal. Ferrara wil beter."
 
Is het daarom dat hij nog geen contract getekend heeft, zoals Sport/Voetbalmagazine begin december schreef?
Davidbxl: “Ik denk niet dat Anderlecht hem een contract heeft aangeboden, omwille van de redenen die ik net aanhaalde. En als Anderlecht hem toch een contract zou aanbieden, denk ik niet dat hij het zou aanvaarden. Als hij zijn mentaliteit niet verbetert, denk ik dat het einde verhaal is voor hem bij Anderlecht.”
 
Nelson Azevedo is met drie doelpunten, waarvan twee strafschoppen, topschutter voor Anderlecht in de Youth League. Mogen we van hem iets verwachten?
Davidbxl: “Azevedo heeft een groot mentaliteitsprobleem. Hij is zeker geen slechte jongen, maar hij is onvoldoende geconcentreerd tijdens de trainingen en sessies in zaal. Eén van de coaches vertelde me vorig seizoen dat hij toen mocht blijven omdat hij bulkt van het talent, ook al wilde niemand hem nog houden. Ze hebben hem toen wel teruggezet naar de U19 omdat hij het niet serieus opnam. Afgelopen zomer moest hij vertrekken, maar hij vond geen club. Hij had nog een contract voor één jaar en dus bleef hij bij Anderlecht. Blijkbaar is zijn mentaliteit wel verbeterd, anders zou Ferrera hem niet opnieuw bij de U21 genomen hebben. Technisch is hij erg sterk, maar fysiek weegt hij wat licht. Hij is niet echt aan aanvaller, maar meer een aanvallende middenvelder. Hij speelde in de Youth League als spits omdat er geen andere aanvallers voor handen waren."
 
Mohammed Dauda scoorde, beker en competitie samen, dertien keer in veertien basisplaatsen. Hoe ver staat hij? Zien we hem dit seizoen al bij de A-kern een kans krijgen?
Purpleketje: “Dauda is topschutter bij de U21, maar ook dankzij strafschoppen. Volledig overtuigen kon hij nog niet. Zo maakt hij voor doel niet altijd de juiste keuzes. Ik weet niet of het zijn karakter is, maar hij lijkt me niet helemaal gelukkig bij Anderlecht. Zo toont hij niet altijd zijn vreugde wanneer hij scoort. Ik kan me vergissen, maar ik denk niet dat hij al klaar is voor de grote stap richting A-kern. Ik zag hem wel niet zo vaak aan het werk dan de jongens die in de Youth League speelden.”
 
Met Dante, Kayembe, Dauda, Dhauholou en Touré lopen er nogal wat 'zwarte parels' rond bij de beloften. Wie maakt het meeste indruk? Wie kan bij Anderlecht doorbreken?
Purpleketje: “Ik denk dat Dante, na Kayembe, de eerste zal zijn die speelminuten verzamelt bij de A-kern. Van alle Afrikanen heeft hij het meest maturiteit. Kayembe is een zuivere linkspoot die technisch sterk is en hard werkt. Tijdens zijn invalbeurt tegen Eupen liet hij niet zien waartoe hij in staat is. Voor mij is hij onmisbaar in het elftal van de beloften. Dhauholou kreeg al vaak af te rekenen met blessures. Ik zag hem hierdoor nog nooit een volledige wedstrijd spelen. Momenteel werkt kinesist Lieven Maesschalck met hem. Touré zag ik nog maar twee keer aan het werk en hij kon me niet overtuigen. Hij bracht niets bij. Laten we 2018 even afwachten voor hem. Misschien moet hij zich nog aanpassen aan België.”
 
Heb je zelf ook een vraag? Stuur uiterlijk op nieuwjaarsdag 1 januari een mailtje naar [email protected]. We leggen jullie vragen voor aan Davidbxl en Purpleketje en brengen dit in een nieuw artikel.

Morgen: Welke spelers van de huidige beloftekern staan te drummen aan de deur van het eerste elftal? Wie mogen we op termijn verwachten? Je leest het in onze vierde aflevering.
Overmorgen: Tot slot gaan we even dieper in op de rol van Emilio Ferrera. Wat heeft zijn aanstelling teweeg gebracht (in positieve zin)?
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.