Is dit het geheim van Francis Amuzu?

MAANDAG, 25 DECEMBER 2017, 11:41 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

JEUGD Wanneer we het doelpunt van Francis Amuzu tegen Eupen nogmaals bekijken, valt het op hoe weinig tijd en ruimte hij nodig heeft om de bal aan te nemen, goed te leggen en beheerst af te ronden. Die behendigheid op de kleine ruimte, vanwaar heeft hij dat?

Wanneer we in het krantenarchief duiken, vinden we een eerste vermelding van Francis Amuzu in Gazet van Antwerpen van 16 mei 2012. Het gaat om een artikel op de regiopagina’s waarin te lezen valt dat Salaam Mechelen net geen kampioen van België is geworden in het zaalvoetbal bij de kadetten. In het artikel krijgt één speler een vermelding met naam: de dan 12-jarige Francis Amuzu: 'Tegen Oostkamp werd het 6-3 met een puike prestatie van miniem Francis Amuzu, die vier keer scoorde.'
 
Als jong kereltje combineerde Amuzu veldvoetbal met voetbal in de zaal bij Salaam Mechelen. Bij Salaam zijn ze er heilig van overtuigd dat een veldvoetballer nog beter wordt wanneer hij ook in de zaal speelt. “De verhouding veld-zaal is zeven tegen één”, zo vertelt Youssef El Yagoubi van Salaam Mechelen aan Anderlecht-online. “In de zaal moet je dus zeven keer sneller denken dan op het veld. Als je op woensdag in de zaal voetbalt en enkele dagen later op het veld, dan is je brein nog gewoon om in zaaltempo te denken. Je begrijpt zelf wel welk voordeel je hieruit haalt op het veld.”
 
El Yagoubi wijst op enkele wereldvoetballers die als kind eveneens zaal en veld combineerden en daar tijdens hun carrière zichtbaar voordeel uit haalden. “De twee Ronaldo’s, Ronaldinho, Neymar, Ibrahimovic: allemaal speelden ze in de zaal. In Nederland is men intussen ook overtuigd van het nut ervan, maar in België nog niet. Enkel Lierse, Beerschot en Antwerp werken samen met een zaalvoetbalclub. Met Salaam hebben we geen club waarmee we samenwerken, maar we zagen de laatste jaren verschillende spelers vertrekken naar eersteklasseclubs. Bij Zulte Waregem spelen er enkele en Francis dus bij Anderlecht.”
 
Francis speelde vele jaren voor Salaam, telkens een leeftijdscategorie hoger. “Twee jaar geleden, toen hij naar Anderlecht overstapte, moest hij stoppen bij ons. Hij was toen vijftien jaar, maar speelde al in onze eerste ploeg”, aldus El Yagoubi. “Als ik Francis nu zie spelen, dan merk ik duidelijk de voordelen die hij gehaald heeft uit zijn zaalvoetbal. Hopelijk is dit doelpunt een begin van een mooie carrière.”



anderlecht-online forum