Wie bezit de beste kaarten om Anderlecht te kopen?

VRIJDAG, 1 DECEMBER 2017, 15:31 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Voor het einde van het jaar wil Anderlecht weten wie de club overneemt, zo maakte paars-wit gisteren zelf bekend. We hebben weet van vier kandidaten, de ene al wat concreter dan de andere. Vooral Paul Gheysens van Ghelamco is concreet, maar dat zien de meeste aandeelhouders niet zitten. Zij plannen een tegenzet.

Vanden Stock zelf bezit geen aandelen meer van Anderlecht. Hij heeft zijn dertig procent gelijk verdeeld onder zijn dochters Claire en Julie. De dochters zijn echter niet geïnteresseerd om de club te leiden en als goede vader laat de intussen 75-jarige Vanden Stock hen liever geld na. Daarom wil Vanden Stock (een deel van) de familieaandelen verkopen, maar niet aan gelijk wie.

De piste Gheysens

Ghelamco-baas Paul Gheysens is nog steeds zinnens om Anderlecht in zijn portefeuille op te nemen. Samen met Wouter Vandenhaute zou hij een mondeling bod van 100 miljoen euro hebben uitgebracht. Dit moet nog worden uitgewerkt op papier. Als Gheysens Anderlecht niet kan overkopen, dan dreigt hij met een schadeclaim omdat paars-wit uit het project van het Eurostadion is gestapt

Bestuurslid Philippe Colin zou willen dat Vanden Stock ingaat op het bod van Gheysens. De rest van het bestuur is veel minder enthousiast. De schadeclaim maakt op hen ook weinig indruk. Volgens hen heeft Gheysens juridisch geen poot om op te staan. Gheysens en Vandenhaute zouden de club helemaal willen overnemen

De piste Usmanov

Een tweede kandidaat-overnemer is de Rus Alisher Usmanov, maar die lijkt minder kans op slagen te hebben. In tegenstelling tot Gheysens wil hij slechts een deel van de aandelen overnemen. Bovendien staat Vanden Stock niet te springen om zijn Anderlecht in buitenlandse handen te zien overgaan. 

De tweede buitenlandse piste

Naast Usmanov is er nog een tweede buitenlander die zijn interesse heeft laten blijken. Wellicht gaat het om een Kazach, maar is deze piste niet meteen serieus te nemen.

De piste van de minderheidsaandeelhouders

Een laatste groep geïnteresseerden die opdook, zijn de minderheidsaandeelhouders van Anderlecht. Om de club in Belgische handen, maar uit die van Gheysens, te houden, zoeken zijn minstens 50 miljoen euro om Vanden Stock (minstens voor een deel) uit te kopen. Eén van de trekkers van deze groep is Johan Beerlandt. Hij bezit al vijf procent van de aandelen en met zijn bouwbedrijf Besix is hij een concurrent van Gheysens. 

Beerlandt is niet van plan om zelf de aandelen over te kopen, maar hij wil wel een prominente rol spelen in de zoektocht naar investeerders. In dat kader werd al contact gezocht met de West-Vlaming Tony Beeuwsaert, sinds vorig jaar eigenaar van Zulte Waregem. Die is echter een fervent Essevee-supporter en wil zijn club niet in de steek laten. Geen interesse in Anderlecht dus, waardoor de minderheidsaandeelhouders hun zoektocht moeten voortzetten.



anderlecht-online forum