Opinie: wat met Dendoncker als Spajic weer fit is?

DINSDAG, 31 OKTOBER 2017, 10:11 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

OPINIES

Mogelijk vandaag, maar anders zeker één van de volgende wedstrijden is Uros Spajic opnieuw fit. Welke invloed zal dit hebben op de basiself van Hein Vanhaezebrouck? Mag Leander Dendoncker dan weer een rijtje hoger spelen? Ondertekenende denkt van niet.Sinds zijn komst een kleine maand geleden opteerde Vanhaezebrouck doorgaans voor hetzelfde elftal, enkele kleine wijzigingen niet te na gesproken. Maar achteraan en centraal op het middenveld vonden we, indien fit, steeds dezelfde namen terug: Dendoncker, Kara, Deschacht, Trebel en Kums. Welke gevolgen heeft de terugkeer van Spajic voor hen?

Spajic is de ontdekking van vorig seizoen en ontpopte zich tot een absolute sterkhouder achteraan. Hem op de bank zetten, lijkt geen optie. Het meest logische is om de Serviër rechts achteraan in de driemansdefensie op te stellen, op de plaats waar nu Leander Dendoncker speelt. “Om te depaneren bij afwezigheid van Spajic’, zo klonk het aanvankelijk, maar is dat wel zo?

Dendoncker mag dan wel liever op het middenveld spelen, Sven Kums noch Adrien Trebel zal plaats ruimen voor hem. Kums is niet alleen de chouchou van Vanhaezebrouck, veel meer is hij onmisbaar om het elftal te laten voetballen. En Trebel, die is misschien wel de beste Anderlecht-speler van het seizoen. Vanhaezebrouck zong vrijdag tijdens zijn persconferentie nog terecht de lof van Trebel. De Fransman zorgt 90+4 minuten lang voor grinta, werkt naast het veld keihard om beter te worden en toont over twee goede voeten te beschikken.

Een middenveld met Trebel, Kums én Dendoncker is straks tegen PSG misschien een optie, maar in de competitie niet. Met dit trio mis je aanvallende stootkracht en infiltratievermogen.

Conclusie: Dendoncker zal gewoon achteraan blijven en wellicht is het Deschacht die, wanneer Kara niet geblesseerd is of wil rusten, plaats moet maken voor Spajic. Voor het elftal zou dit geen slechte zaak zijn. Dendoncker is niet alleen een prima verdediger, een verdediger met zijn voetballende kwaliteiten is een enorme meerwaarde in het systeem Vanhaezebrouck.

Slechte zaak voor Dendoncker? Zeker niet

Moet Dendoncker treuren als hij achteraan blijft in een driemansdefensie? Neen, integendeel. Met het oog op het WK is dit het beste wat hem kan overkomen. Als middenvelder zal hij zonder ongelukken mee naar Rusland gaan, als verdediger mag hij een basisplaats ambiëren.

Tottenham-verdedigers Toby Alderweireld en Jan Vertonghen zijn incontournable in de driemansdefensie van de Rode Duivels, voor de derde plaats zijn er veel meer kandidaten. Indien fit speelt Vincent Kompany altijd, maar we weten allemaal hoe vaak dit nog het geval is. Idem dito voor eerste invaller Thomas Vermaelen. Liggen dus op de loer voor een basisplaats: Laurent Ciman, Dedryk Boyata en Leander Dendoncker.

Als Dendoncker een heel seizoen speelt als verdediger in een driemansdefensie bij Anderlecht en op die positie zijn niveau van vorig seizoen terugvindt, dan is een basisplaats op het WK niet veraf. Een transfer naar een topclub volgt dan vanzelf.

anderlecht-online forum