Opinie: Geef Vanhaezebrouck tijd

DONDERDAG, 12 OKTOBER 2017, 16:24 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Morgen speelt Anderlecht haar eerste wedstrijd onder Hein Vanhaezebrouck. Na enkele jaren van matig voetbal, snakt alles wat paars-wit is naar een ommekeer. Toch zullen we Hein tijd moeten geven.

Van aanvallende patronen is al een hele tijd geen spoor meer, de algemene conditie zou niet volledig op punt staan en een heleboel spelers zoeken al een tijdlang naar hun beste vorm.

Daar verandering in brengen, vraagt tijd. Bovendien kon Hein door de interlandbreak nog amper trainen met een groot deel van de spelersgroep. Natuurlijk mogen we morgen verbetering verwachten. Maar mirakels -nog- niet.

​​​​​​​Vanhaezebrouck heeft zijn eigen visie op het spelletje. Kums en Sels kennen die maar al te goed. Voor de andere twintig spelers zal dat tijd vragen. Des te meer omdat zijn manier van spelen enorm verschilt met die onder Weiler. Eén voorbeeldje.

​​​​​​​Onder de Zwitser was verdedigen de belangrijkste taak voor onze flankaanvallers. De contradictie druipt er af.

In het seizoen 2011-2012 loodste Vanhaezebrouck KV Kortrijk naar Play-Off I en de bekerfinale. Kort nadien kreeg hij in een interview met Mydugout.be de vraag of zijn flankaanvallers mee moesten verdedigen. Zijn antwoord?

"Je zou je flankaanvallers mee kunnen laten verdedigen wanneer de backs van tegenstander diep lopen, maar ik geloof hier niet in. Als je jouw snelste aanvallers voortdurend mee naar richting de eigen achterlijn laat spurten, zal je offensief bitter weinig te betekenen hebben. Hou niet enkel rekening met de sterke punten van de tegenstander, maar ook met je eigen kwaliteiten in de omschakeling.”

“Wanneer één van onze flankspelers de bal na een aanval van de tegenstander krijgt toegespeeld, kunnen we via een slimme loopactie van onze spits en een goede infiltratie van onze andere flankspeler erg gevaarlijk worden. Een goede omschakeling van verdediging naar aanval is in het moderne voetbal een garantie op succes."

In datzelfde interview noemde hij veldbezetting ook “geen spel van cijfers, maar van ruimtes.”

Als we het dan toch over gsm-nummers hebben, kiest hij morgen wellicht voor een 3-4-2-1 met Obradovic (links) en Appiah of Chipciu (rechts) in balbezit zowat tegen de zijlijn geplakt en wellicht Onyekuru en Hanni of Stanciu wat centraler dan gewoonlijk.

Wie denkt dat Vanhaezebrouck in het kampioenenjaar van AA Gent meteen oogstrelend en efficiënt voetbalde, vergist zich.

Blauw-wit begon toen met 31 op 60 aan de competitie, maar zette daarna een straffe 26 op 30 neer om vervolgens de titel te pakken dankzij twintig punten na de eerste negen matchen van Play-Off I. Wat Gent het seizoen daarop presteerde in de Champions League hoeft geen uitleg meer.

Geef Hein tijd en het komt wel in orde. Geef Hein tijd en in januari nog één of twee versterking op de rechterflank en we kunnen ons in de play-offs misschien wel aan het beste voetbal in tien jaar verwachten.
 



anderlecht-online forum